Οδηγός αναζήτησης του ιδανικού προστατευτικού κράνους για το e-bike σας

Την τελευταία δεκαετία τα e-bikes αυξάνουν όλο και περισσότερο τις πωλήσεις τους. Σε πολλές μεγαλουπόλεις μία απλή μετακίνηση με το αυτοκίνητο μπορεί να διαρκέσει πάνω από 30 λεπτά, κάτι που μετατρέπει τη χρήση των e-bikes ως… ιδανική.

E-bike helmet

Είναι υποχρεωτική η χρήση του κράνους;

Σύμφωνα με το ελληνικό νομοσχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική η χρήση του κράνους

Ποιοι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν την αγορά ενός κράνους;

E-bike helmet

Εμείς σας προτείνουμε να προετοιμαστείτε καλύτερα θέτοντας τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας και λαμβάνοντας υπόψιν κάθε επιμέρους παράμετρο που θα σας βοηθήσει να κάνετε την πιο σωστή επιλογή.

1. Άνεση

Πρώτα από όλα δώστε έμφαση στο να επιλέξετε ένα ελαφρύ κράνος το οποίο δεν θα σας κουράζει και επιπλέον θα έχετε τη δυνατότητα να το μεταφέρετε με ευκολία όπου και αν βρίσκεστε.  

Γενικότερα τα περισσότερα κράνη πλέον διαθέτουν ρύθμιση, ώστε να μπορούν να φορεθούν ακόμη και από τους ανθρώπους που εμπίπτουν ανάμεσα σε δύο νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση για να βρείτε το μέγεθος σας μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω απλή διαδικασία:

  • 1: Τυλίξτε μία μεζούρα, σκοινί ή ακόμα και το καλώδιο του φορτιστή σας γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού σας. Στην ουσία θα πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα φρύδια σας.
  • 2: Βρείτε το σημείο όπου οι δύο άκρες ενώνονται και μετρήστε το μήκος της απόστασης που τα χωρίζει.
  • 3: Συγκρίνετε το αποτέλεσμα με το μέγεθος του κράνος που ετοιμάζεστε να αγοράσετε. Σε περίπτωση που βρίσκεστε ανάμεσα σε δύο νούμερα επιλέξτε το μικρότερο.

Μάλιστα αν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν ιδιαίτερα κρύο καιρό μπορείτε να φορέσετε από μέσα ένα cap για περισσότερη ζεστασιά.

2. Design

Ο σχεδιασμός και η εργονομία είναι οι λέξεις κλειδιά σε αυτή την περίπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα κράνη για mountain bikes που παρέχουν προστασία σε όλο το πρόσωπο αποτελούν την ιδανική επιλογή. Σε κάποια μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρείται το μπροστινό μέρος.

Λαμπάκια LED, γείσο και αντικλεπτικό σύστημα είναι επίσης στοιχεία του design που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε το e-bike σας σε καθημερινή βάση, για τις μετακινήσεις σας.

3. Ασφάλεια

Ο παράγοντας ασφάλεια έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς όλο και περισσότεροι ποδηλάτες βρίσκονται στους δρόμους κάθε μέρα.
Τα e-bikes μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες σε σχέση με τα απλά ποδήλατα και αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν πρέπει να ξεχνάμε καθώς αγοράζουμε προστατευτικό κράνος.

Για αυτό αναζητήστε πρώτα από όλα το κράνος που θα σας προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια με πολλαπλούς τρόπους. Φροντίστε, επίσης, να προσαρμόζεται το κράνος σας άψογα στο κεφάλι σας ώστε να μην μετακινείται καθώς κάνετε ποδήλατο.

Είναι τα κράνη των e-bikes τα ίδια με των απλών ποδηλάτων;

Helmet

Μπορούμε να φορέσουμε ένα “κανονικό” κράνος, καθώς χρησιμοποιούμε το e-bike μας.

Σε περίπτωση ωστόσο που η ταχύτητα του e- bike ξεπερνά τα 20 χλμ την ώρα καλό είναι να προτιμήσουμε ένα κράνος που θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία «εκτόξευσε» τις μετακινήσεις με e-bikes στις ΗΠΑ

Συμπερασματικά, η ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα, όταν επιλέγουμε κράνος για το e-bike.

Τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για αυτή την επιλογή αναλογιστείτε το βάρος του, το πως προσαρμόζει το κράνος πάνω στο κεφάλι σας και αν διαθέτει κάποιο λαμπάκι για να είστε περισσότερο ορατοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

abb_img
spot_img