Πώς θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών;

Προτάσεις της ESIA για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών με φόντο την μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Ακούστε το άρθρο

Στις 21 Σεπτεμβρίου η European Solar PV Alliance (ESIA) εξέδωσε ένα έγγραφο με προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Η ESIA αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της είναι να προτείνει μέτρα και λύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της αλυσίδας παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Η ESIA με το έργο της φέρνει πιο κοντά επιχειρήσεις, ινστιτούτα και οργανισμούς που ενεργούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

ΤΕΡΝΑ: τα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο 2023 – Cars Electric

Η προηγμένη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Κίνας

Στόχος του εγγράφου της ESIA είναι η μείωση της διαφοράς κόστους των φωτοβολταϊκών που έχουν προέλευση παραγωγής την Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές. Το συγκεκριμένο έγγραφο αφορά βεβαίως την Κίνα. Η Κίνα είναι η παγκόσμια ηγέτιδα στη βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά που παράγει έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτά της Ευρώπης. Ένας λόγος είναι το προηγμένο επίπεδο ανάπτυξης της κινεζικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών σε σχέση με τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Ευρώπης. Ένας άλλος λόγος είναι το πολύ χαμηλό, συγκριτικά, κόστος σε εργατικό δυναμικό που υπάρχει στην Κίνα. Σχετικά με αυτό, υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για καταναγκαστική εργασία στην επαρχία Xinjiang της Κίνας. Η καταναγκαστική εργασία στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Κίνας είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο πολύ χαμηλό κόστος τους.

Motor Oil: Στον δρόμο του «πράσινου» υδρογόνου – Cars Electric

Οι προτάσεις για ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχέση εξάρτησης για την προμήθεια φωτοβολταϊκών από την κινεζική αγορά. Προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της από την Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, οι προτάσεις της ESIA έχουν στόχο να βοηθήσουν προς αυτόν τον σκοπό.

Το έγγραφο αρχικά αναφέρει πως για τη δημιουργία ισχυρής ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών είναι αναγκαία οικονομική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη για ετήσια στήριξη 4,7 με 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τουλάχιστον 8-10 χρόνια. Η ESIA προτείνει να υπάρχει επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επιπρόσθετα, προτείνει να γίνει αναδιανομή των οικονομικών πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε περισσότεροι να πηγαίνουν στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Αναφέρει την ανάγκη να πάρει παράταση το Temporary Crisis and Transition Framework τουλάχιστον έως το τέλος του 2027. Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη να λαμβάνουν στήριξη projects που ελέγχουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εν ολίγοις, το έγγραφο που εξέδωσε η ESIA κάνει φανερή την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Έτσι, σε βάθος χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειώσει την εξάρτηση της από την Κίνα για την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, θα ενισχύσει την οικονομία της από τις αυξημένες εξαγωγές φωτοβολταϊκών.

abb_img