Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας

Στροφή για τη Βόρεια Μακεδονία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ακούστε το άρθρο

Μια ουσιαστική στροφή προς την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνει η Βόρεια Μακεδονία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Alcazar Energy Partners ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την έναρξη κατασκευής του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο θα έχει ισχύ έως 400 MW. Η Alcazar Energy Partners είναι μια εταιρεία που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει ως έδρα της το Λουξεμβούργο.

Το project της κατασκευής του αιολικού πάρκου, το λεγόμενο Shtip, απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Σκόπια. Επιπλέον, αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και θα πενταπλασιάσει σχεδόν την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2026. Πιθανότατα, η επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Εταιρείες διύλισης: Έκτακτη φορολογία 33% για τα υπερκέρδη του 2023 – Cars Electric

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας

Το έργο Shtip θα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο για τη γειτονική μας χώρα. Ειδικότερα, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συνεισφέρει στην ετήσια αποφυγή περισσότερων από 670.000 τόνων εκπομπών ισοδυνάμου CO2. Παράλληλα, θα υπάρξει δημιουργία περισσότερων από 630 θέσεων εργασίας. Επίσης, το έργο θα τροφοδοτεί με καθαρή ενέργεια γύρω στα 100.000 νοικοκυριά ετησίως.

Το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση εντός της ΕΕ είναι περισσότεροι γρήγοροι φορτιστές – Cars Electric

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Hristijan Mickoski

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristijan Mickoski δήλωσε πως: «Βρισκόμαστε μπροστά από τη μεγαλύτερη επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχαμε ποτέ. Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημιουργία ενεργειακής ανεξαρτησίας για την Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα θα μπορεί να πουλάει το πλεόνασμα ενέργειας που θα παράγει λόγω των καλών υποδομών διασύνδεσης με τα γειτονικά κράτη.

Τέλος, όπως επισήμανε: «Το αιολικό πάρκο στη νοτιοανατολική Βόρεια Μακεδονία θα πενταπλασιάσει τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο βρίσκεται μεταξύ τριών δήμων, Karbinci, Radovish και Shtip, όπου οι δυνατότητες για αυτό το είδος επένδυσης είναι μεγάλες».

ΑΔΜΗΕ: Επενδύει και η Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Cars Electric

Πρόκληση για την Alcazar Energy το νέο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Μακεδονία

Το έργο Shtip θα προσφέρει μεγάλα οφέλη στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αποτελεί μια πρόκληση και για την ίδια την Alcazar Energy. Η επενδυτική εταιρεία θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια, η αναμενόμενη συνολική περιφερειακή επένδυση φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

abb_img