ΤΕΡΝΑ: τα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο 2023

Η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων το προσεχές διάστημα από τα καινούργια έτοιμα έργα και η επίδραση των ανεμολογικών συνθηκών.

Πρόσφατα, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τα συνολικά έσοδα του ομίλου για το συγκεκριμένο διάστημα ήταν 145,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 155,9 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Η ανακοίνωση αναφέρει πως κύρια αιτία για τη μείωση των εσόδων ήταν η χαμηλότερη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λόγος ήταν οι αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες του πρώτου εξαμήνου του 2023. Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα του 2022 υπήρξε πολύ ισχυρή απόδοση, εξαιτίας των καλών ανεμολογικών συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση επισημαίνει πως θετική συνεισφορά είχε η σταδιακή αύξηση των εσόδων από την έναρξη λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμάτων στην Πελοπόννησο.

Motor Oil: Στον δρόμο του «πράσινου» υδρογόνου – Cars Electric

Η σημασία του έργου του Καφηρέα για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ

Ως προς την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου, στο τέλος Ιουνίου ανερχόταν σε 1095,7 MW. Ωστόσο, στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε ανέλθει στα 1225 MW μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του ομίλου ΤΕΡΝΑ, αλλά και της χώρας. Η συνολική ισχύς του είναι 330 MW και το ύψος της συνολικής επένδυσης είναι 550 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο όμιλος σημειώνει πως η εγκατεστημένη ισχύς του στο τέλος του 2022 ήταν 905 MW. Αυτό δείχνει μια μεγάλη αύξηση εγκατεστημένης ισχύος μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δηλώνει πως αναμένει μεγαλύτερα έσοδα το επόμενο διάστημα. Αιτία είναι η έναρξη της λειτουργίας του έργου του Καφηρέα.

Σκυλακάκης: η ομιλία του στο 8th HAEE Energy Transition Symposium – Cars Electric

Το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια άλλα σημαντικά projects για τον συγκεκριμένο Όμιλο. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ήδη από το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει χαρακτηρίσει ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, το 2014 το χαρακτήρισε ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του συγκεκριμένου project έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility. Επιπλέον, μέρος του συνολικού κόστους του έργου θα λάβει χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο όμιλος ΤΕΡΝΑ αναφέρει πως σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.Το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία θα είναι έτοιμο έως το διάστημα 2025/2026.

Τέλος, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προγραμματίζει σύντομα την κατασκευή νέων πάρκων, κυρίως φωτοβολταϊκών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παράλληλα, συνεχίζει να εξετάζει κατά περίπτωση τις συνθήκες για νέα έργα στην εγχώρια αγορά ή το εξωτερικό.

abb_img
spot_img