Πώς θα κινηθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2023;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι πωλήσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο, θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Ακούστε το άρθρο

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η επιτυχία δεν αφορά μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και τα Plug-in Hybrid. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων δεν ήταν ο ίδιος, με τη δυναμική να είναι μικρότερη.

Προφανώς, στην εν λόγω κατάσταση συνέβαλλαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη των πρώτων υλών, αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι προβλέψεις των αναλυτών σχετικά με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν αισιόδοξες.

Πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Ξεχωρίζει η Tesla!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρωταγωνιστούν και το 2023

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πωλήσεις τόσο των αμιγώς ηλεκτρικών όσο και των Plug-in Hybrid αυτοκινήτων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και το 2023. Συγκεκριμένα, για το 2023 αναμένουν την πώληση 13,6 εκατομμυρίων Plug-in Hybrid αυτοκινήτων, εκ των οποίων το 75% θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Πρόκειται για ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων μεταξύ του 2020 και του 2021. Μάλιστα, οι εν λόγω πωλήσεις από 3,2 εκατομμύρια το 2020, άγγιξαν τα 10 εκατομμύρια το 2022.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 27 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά την υφήλιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια. Η Κίνα θα έχει την απόλυτη κυριαρχία στις πωλήσεις ηλεκτρικών και αυτή τη χρόνια με 8.000.000 μονάδες, παρά την παύση των επιδοτήσεων.

Επιπλέον, θα είναι μία καλή χρονιά για τις ΗΠΑ με 1,6 εκατομμύρια πωλήσεις Plug-in υβριδικών οχημάτων, αλλά σταθερά πίσω από την Ευρώπη. Τέλος, η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι μέτρια, καθώς οι εταιρείες αναμένουν τους νέους περιορισμούς για τους ρύπους.

EuroNCAP: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ασφαλή για το 2022!

Το πρόβλημα των υποδομών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, είναι η έλλειψη υποδομών φόρτισης. Συγκεκριμένα, το 2023 θα είναι διαθέσιμοι 1,3 εκατομμύρια νέοι σταθμοί φόρτισης και το σύνολο τους θα αγγίξει τα 4,1 εκατομμύρια.

Ωστόσο, αναφορικά με το μέγεθος των νέων πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων, ο αριθμός των φορτιστών παραμένει μικρός. Επιπλέον και στην περίπτωση των υποδομών πρωταγωνιστεί η Κίνα και ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Ευρώπη: 6,8 εκατομμύρια φορτιστές έως το 2030!

Το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού»

Το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» αφορά την εγκατάσταση περίπου 10.000 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ουσιαστικά, θα διπλασιάσει του σταθμούς φόρτισης στη χώρα. Το πρόγραμμα υλοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα έχει ύψος 80 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, θα ανοίξει κατά τα τέλη Ιανουαρίου.

abb_img