Πού και πώς μπορεί να φορτιστεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ακούστε το άρθρο

Η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει νόημα μέσα στην πόλη για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ’ όλα, το δεδομένο της μηδενικής εκπομπής ρύπων. Δευτερευόντως, η άνεση που προσφέρουν χάρη στη σταθερή ροπή του ηλεκτροκινητήρα και η απουσία μειωτήρα στροφών (κιβώτιο ταχυτήτων).

Τέλος, η παντελής απουσία κραδασμών και θορύβων προσφέρουν υψηλά επίπεδα άνεσης μέσα στην πόλη.

Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποτελεί βασικό ζήτημα για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων.

Πού μπορείτε να το φορτίσετε;

Φόρτιση στο σπίτι

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη, βολική και με το μικρότερο κόστος μέθοδος για να φορτίσει κανείς το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο. Απαιτεί γκαράζ, αν και πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που προσφέρουν χώρους πάρκινγκ, με δημόσια σημεία φόρτισης στο δρόμο.

Επίσης, θα χρειάζεστε και ένα Wallbox φορτιστή, αν δεν έχετε ήδη. Αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, προσφέρουν προνόμια και ενθαρρύνουν την τοποθέτηση οικιακών φορτιστών, με επιδοτήσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τα 500 ευρώ, ενώ υποχρεώνει σε νέα κτίρια με περισσότερες από δέκα θέσεις πάρκινγκ να διαθέτουν εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί έστω μεταγενέστερα σημείο φόρτισης.

Δημόσια σημεία φόρτισης

Πανευρωπαϊκά, σήμερα υφίσταται ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης, ειδικά σε αστικές περιοχές. Πολλές φορές καλύπτουν ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο, αν και σε άλλες περιπτώσεις εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πολλά σημεία είναι δωρεάν, ενώ κάποια άλλα (που προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης) απαιτούν πληρωμή.

Αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού και σταθμοί στον αυτοκινητόδρομο διαθέτουν σημεία φόρτισης, για όσες φορές επιλέξει κανείς να ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αρκετά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ – σύμφωνα με ανακοινώσεις – έχει σχεδιαστεί μεταξύ άλλων η άμεση εγκατάσταση 25 διπλών φορτιστών στην Αθήνα, 26 επιπλέον σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους μέσα στο 2020 και 1.000 φορτιστών από τη ΔΕΗ τα επόμενα 3 χρόνια.

Τέλος, κάθε δήμος της χώρας είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει σχέδιο για δίκτυο φόρτισης, με τουλάχιστον ένα σταθμό για κάθε 1.000 κατοίκους.

Φόρτιση με wallbox

Το Wallbox είναι ένα κουτί υψηλής φόρτισης που εγκαθίσταται στον τοίχο του σπιτιού σας.

Διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός και προσφέρει μέγιστη ισχύ φόρτισης έως 11 kW. Για να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σε ένα προαιρετικό Wallbox, αρκεί μόνο να συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης με την υποδοχή φόρτισης του αυτοκινήτου σας και αμέσως φορτίζεται. Το ίδιο άνετα γίνεται η φόρτιση και σε δημόσιους ή ιδιωτικούς σταθμούς π.χ. σε επιλεγμένα parking.

Που μπορώ να βρω το πιο κοντινό δημόσιο σημείο φόρτισης;

Όπου και αν μένετε, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές που προσφέρουν ειδικούς χάρτες και πληροφορίες. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλους τους σταθμούς φόρτισης και τον πάροχο. Έτσι, θα μπορείτε με μία ματιά να βρείτε τον πιο κοντινό σε εσάς. Όπως για παράδειγμα στη σελίδα μας CarsElectrics.gr και στην ενότητα «Σταθμοί φόρτισης».

Πώς να φορτίζετε το ηλεκτρικό σας όχημα

Όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν το ίδιο καλώδιο φόρτισης. Όμως, από τη στιγμή που γνωρίζετε τον τύπο αυτού που έχετε στην κατοχή σας, όλα τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά απλά!

Υπάρχουν δύο σημεία σύνδεσης που πρέπει να έχετε υπόψη σας. Το πρώτο που συνδέουμε στο αυτοκίνητο και το δεύτερο που τοποθετούμε στην υποδοχή του σημείου φόρτισης.

Αυτό εξαρτάται από το συγκεκριμένο μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος που έχετε στην κατοχή σας, αλλά και τον τύπο του φορτιστή.

Η ταχύτητα φόρτισης εξαρτάται πάντα από τα kilowatts που παρέχει ο φορτιστής, καθώς και από τη δυνατότητα του αυτοκινήτου να τα δεχτεί: όσο υψηλότερος ο αριθμός, τόσο γρηγορότερη θα είναι και η φόρτιση. Σε οικιακό περιβάλλον, οι επιλογές είναι δύο:

Αργή φόρτιση 3kW: Φορτίζοντας το αυτοκίνητο από «άδεια» κατάσταση, μία πλήρης φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 14 ώρες.

Γρήγορη φόρτιση 7-22kW: Ένα σημείο γρήγορης φόρτισης θα χρειαστεί περίπου τρεις με τέσσερις ώρες για να αναπληρώσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας σας από το μηδέν.

abb_img