Πρατήρια υδρογόνου: Αυτές είναι οι προδιαγραφές για την Ελλάδα

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών, ορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές για τα πρατήρια υδρογόνου και την εγκατάστασή τους.

Ακούστε το άρθρο

Τα πρατήρια υδρογόνου «πλησιάζουν» στην Ελλάδα όλο και περισσότερο, έπειτα από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία δίνει το «πράσινο» φως για την κατασκευή και εγκατάστασή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΚΥΑ καθόρισε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου στη χώρα μας. Την ΚΥΑ εξέδωσαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, καθώς και ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς.

Ουσιαστικά, η ΚΥΑ διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των πρατηρίων υδρογόνου. Επιπλέον, περιγράφει τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν τη χωροθέτηση και τους όρους ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις.

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα από τη Linde

Η «πράσινη» ενέργεια στον τομέα των μεταφορών

Ειδικότερα, η δημιουργία εγκαταστάσεων πρατηρίων υδρογόνου είναι πλέον εφικτή και θα επιτρέψει την κυκλοφορία οχημάτων υδρογόνου (μηδενικών εκπομπών). Επίσης, με αυτόν τον τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «εισβάλλουν» στον τομέα των μεταφορών.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση καθορίζει γενικότερα τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία αμιγών ή μεικτών πρατηρίων υδρογόνου σε αέρια φάση δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα πρατήρια με εξοπλισμό ενιαίας μονάδας μέγιστης αποθήκευσης 2,5 τόνων. Αυτά διαθέτουν υδρογόνο για χρήση στις οδικές μεταφορές.

Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στο υδρογόνο!

Η ΚΥΑ για τα πρατήρια υδρογόνου καθορίζει τα εξής:

  • Τις ελάχιστες εσωτερικές και εξωτερικές αποστάσεις ασφαλείας των χαρακτηριστικών στοιχείων των εγκαταστάσεων των αμιγών ή μεικτών πρατηρίων υδρογόνου δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως
  • Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επιθεώρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Τις τεχνικές προδιαγραφές των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αμιγών ή μεικτών πρατηρίων υδρογόνου δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως
  • Tο σύνολο των εγκαταστάσεων ενός αμιγούς ή μεικτού πρατηρίου υδρογόνου δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως

Τέλος, η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Δράσεων. Στα εν λόγω προγράμματα συμμετέχουν ήδη πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, με σκοπό τη διάδοση της χρήσης του υδρογόνου.

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Με την έκδοση της ΚΥΑ που περιγράφει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων υδρογόνου διαμορφώνουμε τις συνθήκες για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου Μεταφορών στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, θέτουμε τις βάσεις για τη δημιουργία πρατηρίων διάθεσης υδρογόνου. Φυσικά, με αυστηρούς όρους ασφάλειας και μέριμνα για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.

Επίσης, με την εξασφάλιση της συμμετοχής στα σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού μείγματος. Έτσι, ακολουθεί τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων και την προώθηση των πράσινων μεταφορών».

abb_img