Σδούκου: Συμμετοχή στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Τα ζητήματα που έθιξε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Σδούκου, και τα κεντρικά θέματα της Διάσκεψης.

Ακούστε το άρθρο

Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στο Παρίσι η Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ). Σε αυτήν συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί των κρατών – μελών του Οργανισμού, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, ενώ παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, κ. Τζον Κέρι. Από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Διάσκεψη συνέπεσε με τον εορτασμό για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του ΔΟΕ. Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε δημιουργηθεί μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Ως επίκεντρο του ενδιαφέροντος του είχε την ενεργειακή ασφάλεια. Πλέον, ο Οργανισμός έχει μια διαφοροποιημένη αποστολή. Εξετάζει την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Eurostat: Μικρή αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στις μεταφορές το 2022 – Cars Electric

Οι δηλώσεις της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίας Σδούκου

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ, η κυρία Σδούκου μίλησε για την ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων που επιχειρεί η Ελλάδα. Οι διασυνδέσεις αυτές θα την αναδείξουν σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, μίλησε για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου που θα εξυπηρετεί την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέφερε και τη σημασία ανάπτυξης νέων αγορών, όπως τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, το οικοσύστημα δέσμευσης και υπόγειας αποθήκευσης CO2 (CCUS) και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Συνεχίζοντας, η κυρία Σδούκου επισήμανε πως ο χρόνος αδειοδότησης έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει εμφανίσει μείωση συγκριτικά με το παρελθόν. Τέλος, ανέφερε τον στόχο της χώρας να σταματήσει την παραγωγή λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη προσπάθεια αξιοποίησης των λιγνιτικών περιοχών για άλλες χρήσεις, όπως η παραγωγή πράσινης ενέργειας.

MYTILINEOS: Άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στη Γκάνα – Cars Electric

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης

Αναφορικά με τα κύρια θέματα της Υπουργικής Συνάντησης, οι συμμετέχοντες εστίασαν στο ζήτημα του εξηλεκτρισμού του ενεργειακού συστήματος. Το συγκεκριμένο εγχείρημα προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και ζητήματα όπως η εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, οι κρίσιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Τέλος, στα πλαίσια της Συνόδου υπήρξε η ίδρυση γραφείου του ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη. Παράλληλα, υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την ένταξη της Λετονίας ως 32ο μέλος του Οργανισμού.

 

abb_img