Σδούκου: Κοινό αγαθό της ΕΕ τα ηλεκτρικά δίκτυα

Η αναφορά της κυρίας Σδούκου στον ζωτικής σημασίας ρόλο των ηλεκτρικών δικτύων και στην ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών επενδύσεων.

Ακούστε το άρθρο

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες συμμετείχε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι θεματικές του Συμβουλίου αφορούσαν τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρισμού, την ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων.

Αρχικά, η Υφυπουργός επισήμανε τον ζωτικής σημασίας ρόλο που έχουν αποκτήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα, σχολίασε το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των αναγκαίων σχετικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την ίδια, οι καθυστερήσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων έργων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνθήκες στην αγορά είναι διαφορετικές τη στιγμή λήψης απόφασης σε σχέση με τη στιγμή ολοκλήρωσης της επένδυσης.

MYTILINEOS: Μεγάλο deal αξίας 2 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία – Cars Electric 

Η συμβολή της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης των υποδομών της

Επιπλέον, η κυρία Σδούκου ανέδειξε τη συμβολή της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, η χώρα μέσα από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της, καθώς και των υποδομών φυσικού αερίου, ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφερόμενη στο κομμάτι των υποδομών, η κυρία Σδούκου δήλωσε πως: «Οι διασυνοριακές υποδομές δικτύων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινό αγαθό της ΕΕ, με μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στην αδειοδότηση, όπου τα κράτη – μέλη συμμετέχουν στην έγκριση της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών, μέσω κοινών διαδικασιών ταχείας παρακολούθησης».

ΔΕΗ: Ολοκλήρωση της εξαγοράς του Κωτσόβολου – Cars Electric

Η ανάγκη για την ύπαρξη ανθεκτικού ευρωπαϊκού δικτύου

Σε άλλο σημείο του Συμβουλίου, υπήρξε συζήτηση και για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού δικτύου σε κάθε είδους κινδύνους. Μάλιστα, έγινε λόγος και για τους παράγοντες των φυσικών καταστροφών και των αυξημένων γεωπολιτικών απειλών. Αναφερόμενη στην παραπάνω θεματική, η κυρία Σδούκου ανέδειξε ως βασικές πτυχές των ηλεκτρικών δικτύων του μέλλοντος την κυβερνοασφάλεια, την αποκεντρωμένη δομή, το ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και την επαρκή διασυνδεσιμότητα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης στον σχεδιασμό των ηλεκτρικών δικτύων.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία – Cars Electric

Στήριξη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών

Τέλος, στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου, υπεγράφη το Solar Charter. Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην ενίσχυση της στήριξης των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, στη διατήρηση των υφιστάμενων εργοστασίων, καθώς και στη δημιουργία νέων. Επίσης, προωθεί την ύπαρξη μιας ανθεκτικής, βιώσιμης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας φωτοβολταϊκών.

abb_img