ΣΕΑΑ: Αυξάνονται οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα είχαμε μειωμένες πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και μεγάλη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα υβριδικά μοντέλα.

Πλέον, τα υβριδικά μοντέλα γνωρίζουν αύξηση 14,7%, καταλαμβάνοντας το 26,1% του συνολικού όγκου των πωλήσεων, έχοντας μάλιστα ανοδική τάση, ενώ επίσης ανοδικά κινούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), και τα ηλεκτρικά οχήματα με ποσοστό 4,1% με το 6,5% των αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Αύγουστο να ανήκουν, επίσης, στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Το πρώτο οκτάμηνο, τα υβριδικά οχήματα καταλαμβάνουν το 22,1% του συνολικού όγκου, ενώ τα ηλεκτρικά το 4,1%. Αντίθετα, πτώση γνωρίζουν οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις της κατηγορίας γνώρισαν πτώση 10,9%, με το συνολικό μερίδιο του τελευταίου οκταμήνου να βρίσκεται στο 18%.

Διαβάστε επίσης: Η Αθήνα ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως για οδήγηση με EV

Πτώση γνώρισαν και οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ποσοστό 10,3%.

Όμως, ο συνολικός όγκος Ιανουαρίου-Αυγούστου εντοπίζεται αρκετά ψηλά στο 51,4%.

Μέσα στο πτωτικό κλίμα των πωλήσεων τα οχήματα που έχουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και το υγραέριο γνώρισαν αύξηση 0,8% και 1,6% αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας συνολικά το 2,7% και το 2% του συνολικού όγκου των πωλήσεων.

Η αγάπη για τα SUV και οι αναμονές για τα νέα αυτοκίνητα

Η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων παραμένει η Β κατηγορία που έχει μερίδιο αγοράς 43,7%, με τα SUV να πετυχαίνουν τις μισές πωλήσεις (21,8%).

Ακολουθεί η κατηγορία C με 37,7%, με τα SUV σε αυτή την κατηγορία να είναι τα πιο αγαπημένα.

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια ότι για μια νέα πώληση καινούριου αυτοκινήτου η αναμονή διαρκεί περίπου 3 μήνες και σε μερικά μοντέλα σε φουλ εκδόσεις αγγίζει ακόμη και τους 6 μήνες.

Το κύριο πρόβλημα των εργοστασίων, όπως άλλωστε επισημαίνουμε όλο τον τελευταίο καιρό, παραμένει η έλλειψη των ημιαγωγών, η οποία έχει προκληθεί εδώ και πολλούς μήνες και αναστάτωση έχει επεκταθεί σε όλη την αλυσίδα των πωλήσεων μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Τα πρώτα σε πωλήσεις ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα για το 2021 στην Ελλάδα

Άλλωστε αρκετά εργοστάσια είτε έχουν αναστείλει προσωρινά την λειτουργία τους, είτε έχουν περιορίσει την παραγωγή τους.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!