SEAT: Οι 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμα

Ένας ειδικός της SEAT προτείνει 7 αποτελεσματικές συμβουλές οδήγησης, για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας.

Η εξοικονόμηση καυσίμου, αποτελεί φλέγον ζήτημα για τους περισσότερους. Με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν συνεχώς, η αποδοτική οδήγηση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), μερικές έξυπνες συμβουλές συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου από 6% έως 12%. Για αυτό ένας ειδικός της SEAT δίνει 7 συμβουλές αποδοτικής οδήγησης για να εξοικονομήσετε καύσιμα, αλλά και χρήματα.

1. Ομαλή οδήγηση προτείνει η SEAT

Οι ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, όπως η γρήγορη επιτάχυνση ή το δυνατό φρενάρισμα, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Για αυτόν τον λόγο, «είναι σημαντικό να οδηγείτε ομαλά και να κάνετε απαλές μεταβάσεις», εξηγεί ο Ángel Suárez, μηχανικός στο Τεχνικό Κέντρο της ισπανικής εταιρείας.

Το SEAT MÓ 125 δοκιμάζεται σε άμμο και χιόνι!

Διατηρήστε χαμηλές ταχύτητες μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα οδήγησης και όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες στο κιβώτιο. Είναι καλύτερο να συμβαδίζετε με τις οδηγίες του δείκτη αλλαγής ταχυτήτων (GSI) του οχήματός σας ή προσπαθήστε να αλλάξετε σχέσεις πριν από τις 2.500 στροφές ανά λεπτό. «Οι υψηλότερες στροφές οδηγούν στη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου», λέει ο Ángel.

2. Σβήνετε τον κινητήρα όταν σταματάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Εάν διατηρείτε τον κινητήρα σε λειτουργία όταν το αυτοκίνητό σας δεν είναι σε κίνηση, ο υπάρχει θέρμανση του κινητήρα. Όπως επίσης, και αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Έτσι, όταν πρόκειται για μικρές στάσεις στα φανάρια, για παράδειγμα, ο κινητήρας στο ρελαντί καταναλώνει περίπου 1 λίτρο την ώρα.

«Για να αυτοματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ολόκληρη η γκάμα της SEAT είναι εξοπλισμένη με το σύστημα Start & Stop, το οποίο σβήνει τον κινητήρα από προεπιλογή όταν το όχημα σταματάει», επισημαίνει ο Suárez.

3. Με σταθερή ταχύτητα 

Οι αλλαγές στην ταχύτητα επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου. Επομένως είναι προτιμότερο να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα, όσο το επιτρέπει η ροή της κυκλοφορίας και ο δρόμος. «Το Adaptive Cruise Control (ACC) που είναι διαθέσιμο στα μοντέλα SEAT είναι η τέλεια λύση για να ρυθμίσετε την ταχύτητά σας σε επιφάνειες χωρίς σημαντική κλίση, όπως οι αυτοκινητόδρομοι», λέει ο Ángel.

Volkswagen και SEAT επενδύουν στην Ισπανία 7 δισ. ευρώ!

Από αυτή την άποψη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συνιστά να οδηγείτε 10 χλμ./ώρα πιο αργά, ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνες, η επιβράδυνση στα 110 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο βοηθά στην εξοικονόμηση 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

SEAT: Οι 7 τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμα

4.  Μην αποφεύγετε το φρενάρισμα του κινητήρα

«Όποτε είναι δυνατόν, να σταματάτε ομαλά τραβώντας το πόδι σας από το γκάζι. Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιήσετε την αντίθετη πίεση που ασκεί το κιβώτιο ταχυτήτων στον κινητήρα, πριν πατήσετε το πεντάλ του φρένου», συμβουλεύει ο Ángel.

Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει προοδευτικά χωρίς να έχει καμία εξάρτηση από το καύσιμο και η κατανάλωση πέφτει. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας.

«Συχνά συναντάμε ανθρώπους που οδηγούν με νεκρή ταχύτητα όταν είναι σε κατηφόρα. Αυτή είναι λάθος αντίληψη. Εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας αποσυνδέεται από το κιβώτιο ταχυτήτων και έχουμε κατανάλωση», λέει ο μηχανικός.

«Η σωστή διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε το φρενάρισμα του κινητήρα. Δηλαδή, με ενεργοποιημένη την ταχύτητα, σηκώνουμε το πόδι μας από το γκάζι και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει κατανάλωση καυσίμου», προσθέτει.

5. Κλιματισμός ή ανοιχτά παράθυρα; 

Ο κλιματισμός είναι ένας από τους μη οδηγικούς παράγοντες που καταναλώνει το περισσότερο καύσιμο, μεταξύ 4% και 10% σύμφωνα με τον IEA, ενώ το κατέβασμα των παραθύρων σε μεσαίες και υψηλές ταχύτητες δημιουργεί ένα φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας. Δηλαδή, ο αέρας εισέρχεται στο αυτοκίνητο και δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση το επιβραδύνει και κάνει τον κινητήρα να δουλεύει πιο σκληρά.

Η SEAT στηρίζει τις γυναίκες σε επιστημονικούς κλάδους

«Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία AUTO του συστήματος AC, έτσι ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να επιβαρύνει την κατανάλωση. Από τα 80 χλμ./ώρα, όταν η αεροδυναμική παίζει σημαντικό ρόλο, έχετε τα παράθυρα πάντα κλειστά», συνιστά ο Ángel.

6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας

Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας ασφάλειας, αλλά επηρεάζει επίσης την αποτελεσματική οδήγηση. Σύμφωνα με τον IEA, οι τακτικοί έλεγχοι πίεσης των ελαστικών προσφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5% καυσίμου.

Επιπλέον, ο Ángel Suárez συμβουλεύει να «κατανείμουμε σωστά το φορτίο στο πορτ-μπαγκάζ. Μειώνοντας το βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει επίσης την απόδοση. Στη συνέχεια να προσαρμόσουμε την πίεση των ελαστικών» και σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουμε κιβώτιο αποσκευών, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αυτό θα επιβαρύνει την κατανάλωσή μας.

7. Σωστός προγραμματισμός για τη διαδρομή σας

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός της εκάστοτε διαδρομής είναι ζωτικής σημασίας για την εξοικονόμηση χρημάτων. Τα απρόβλεπτα γεγονότα, μπορεί να κάνουν το ταξίδι σας άσκοπα μεγάλο. Για παράδειγμα το να χρειαστεί να σταματήσετε σε κάποιο μποτιλιάρισμα. Ή να ακολουθήσετε άγνωστους δρόμους. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυξάνοντας, προφανώς, την κατανάλωση καυσίμου.

Για αυτόν τον λόγο, «είναι καλύτερα να σχεδιάζετε τη διαδρομή σας και να επιλέγετε ώρες της ημέρας που υπάρχει η λιγότερη κίνηση», καταλήγει ο Suárez.

 

abb_img
spot_img