Seres 5: Στην Ελλάδα το μοντέλο, τιμές και εξοπλισμός

Οι πρώτες εκθέσεις της μάρκας είναι έτοιμες σε τρείς πόλεις της Ελλάδας και το Seres 5 μας περιμένει να το γνωρίσουμε.

Οι πρώτες εκθέσεις της μάρκας είναι έτοιμες σε τρείς πόλεις της Ελλάδας και το Seres 5 μας περιμένει να το γνωρίσουμε. Και να μάθουμε γιατί εταιρεία έχει ονομασία με Ελληνικές ρίζες.

Το μοντέλο με το οποίο αρχίζει την εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα η μάρκα Seres είναι το 5 EV. Ένα αμιγώς ηλεκτρικό premium sport SUV με κορυφαίες τεχνολογίες , ποιότητα και απόδοση. Που υπόσχεται επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3.7” , εντυπωσιακή ισχύ έως 585 ίππων και αυτονομία έως 530 χιλιόμετρα. Ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθεί στη γκάμα μια έκδοση EVR, με range extender θερμικό κινητήρα και το SUV Seres 7. Το τελευταίο θα υπάρχει σε πενταθέσια ή εξαθέσια διάταξη καθισμάτων, με κίνηση στους δύο ή όλους του τροχούς, με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση αλλά και range extender κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Seres 5: Στην Ελλάδα το μοντέλο

Ποια είναι η εταιρεία;

Η μάρκα Seres iδρύθηκε το 1986. Αρχικά ήταν εταιρεία παραγωγής ανταλλακτικών, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε στην κατασκευή οχημάτων. Το 2003 άρχισε η κοινοπραξία της με την Dongfeng με στόχο την παραγωγή αυτοκινήτων. Και το 2021 η Seres υπέγραψε τη συνεργασία της με την Huawei. Αυτή η τεχνολογική σύμπραξη αφορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων και διανομής. Επιπλέον η Seres έχει στρατηγική συνεργασία με την CATL, μια τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία με κύριο αντικείμενο την κατασκευή μπαταριών και συστημάτων ελέγχου.

Σήμερα η μάρκα απασχολεί περισσότερα από 16.000 άτομα, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και συγκαταλέγεται στις 500 κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις. Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη, κατασκευή, πωλήσεις και τεχνική υποστήριξη οχημάτων νέας τεχνολογίας και εξαρτημάτων. Όπως μπαταρίες και ηλεκτρικοί κινητήρες. Επίσης ασχολείται με την κατασκευή συμβατικών οχημάτων και βασικών τους εξαρτημάτων.

Στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της μάρκας ανήκει στην Σπανός A.E. η οποία ήδη έχει ετοιμάσει τρία σημεία πώλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μέχρι του τέλος του έτους τα σημεία θα είναι επτά. Και θα καλύπτουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Seres με ελληνικές ρίζες

Η ονομασία της μάρκας έχει Ελληνικές ρίζες, αλλά καμιά σχέση με τις Σέρρες. Το Seres στην πραγματικότητα προέρχεται από τη λέξη «“Σῆρες» που στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει μετάξι. Επίσης στην αρχαιότητα Σηραι λεγόταν ένας λαός που κατοικούσε στην ανατολική Ασία και είχε ως βασική ασχολία την παραγωγή μεταξιού.

Από την άλλη πλευρά, η λέξη SERES αποτελεί καρκινική γραφή. Είναι δηλαδή μια λέξη συμμετρική που διαβάζεται το ίδιο είτε από την αρχή είτε από το τέλος. Οι πέντε λατινικοί χαρακτήρες σύμφωνα με την εταιρεία, αντιπροσωπεύουν τα «S» για τη Silicon Valley, «E» για το Electric Vehicle και R για το Range-extended.

Και πριν βιαστούμε να αμφισβητίσουμε την ποιότητα της Seres, λόγω της κινεζικής καταγωγής της, καλό είναι να το σκεφτούμε ξανά. Η έδρα της βρίσκεται στη Silicon Valley και τα εργοστάσια κατασκευής στην Κίνα. Θυμίζει πολύ μια άλλη πολύ γνωστή μάρκα. Απλώς ο ιδρυτής της δεν λέγεται Elon!

Seres 5: Στην Ελλάδα το μοντέλο

To Seres 5

Από την πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε ότι η Seres δεν αγαπά τις υπερβολές. Το σχήμα του αυτοκινήτου είναι ήπιο, χωρίς έντονα στοιχεία, αλλά με αρμονικές και αεροδυναμικές γραμμές. Όμως έχει ξεκάθαρο το σχήμα του κεφαλαίου Ελληνικού «Σ» στα φώτα ημέρας και τον προφυλακτήρα. Καθώς επίσης και η μοναδική σχεδίαση παραθύρων με σχήμα φύλλου ελιάς, και πλευρική γραμμή ‘Dolphin Leap’ που αναπαριστά την κίνηση ενός δελφινιού κατά το άλμα του έξω από το νερό.

Η σχεδίαση της μάσκας μειώνει την αντίσταση του αέρα και βελτιώνει την κατανάλωση ενέργειας. Όπως και οι κρυφές λαβές θυρών. Ακόμα υπάρχουν ενεργές εισαγωγές αέρα που ανοίγουν όταν χρειάζεται.

Έχει μήκος 4,70 μέτρα, πλάτος 1,90 μέτρα και ύψος 1,60 μέτρα. Για την κίνηση χρησιμοποιεί δύο κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. Η συνολική ισχύς τους είναι 585 ίπποι και η ροπή 940 Nm. Μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα και η μέγιστη  ταχύτητα του είναι 200 χλμ./ωρα. Παρά το σχεδόν 2,5 τόνων αμάξωμα του.

Εντός του Seres 5

Μέσα στην ανοιχτόχρωμη καμπίνα υπάρχει μια αίσθηση premium υλικών και φινιρίσματος, αλλά υπερέχει ο μινιμαλισμός. Στο κέντρο του ταμπλό βλέπουμε μια κεντρική οθόνη HD 15.6″ (ανάλυσης 2Κ) για το σύστημα infotainment ενώ και ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός LCD 12.3″. Χάρη στις ασύρματες ενημερώσεις (OTA), το Seres 5 αναβαθμίζεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο με βελτιώσεις που αντικατοπτρίζουν την σύγχρονη τεχνολογία.

Ψηλά στην ατζέντα του αυτοκινήτου είναι η ασφάλεια. Η μπαταρία του, με υψηλά σχεδιαστικά πρότυπα ασφάλειας, έχει περάσει από αυστηρές δοκιμές με αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, το Seres 5 διαθέτει έξυπνες τεχνολογίες υποβοήθησης οδήγησης και παθητικής ασφάλειας. Όπως το Adaptive cruise control, το σύστημα προειδοποίησης και επαναφοράς στη λωρίδα κυκλοφορίας, το σύστημα ελέγχου τυφλής γωνίας και την προειδοποίηση για κίνδυνο σύγκρουσης.

Σίγουρα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το Seres 5 όταν το οδηγήσουμε. Αλλά μας άρεσαν μερικά σπάνια χαρακτηριστικά του, όπως το “Take a Break Mode”. Που όταν το επιλέξει ο χρήστης, μεταμορφώνει την καμπίνα σε χώρο χαλάρωσης για όσο χρόνο του ορίσει προσφέροντας μια εμπειρία ξεκούρασης από την οδήγηση ή την εργασία.
Και το “Temporary Parking Mode” που αν χρειαστεί να μείνει προσωρινά κάποιος επιβάτης ή κατοικίδιο μέσα στο αυτοκίνητο, παρέχει ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον.

Προς το παρόν στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη μόνο η Standard Range έκδοση του Seres 5. Με τιμή που αρχίζει από τις 66.500 ευρώ χωρίς την επιδότηση από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”.

abb_img
spot_img