Σιγκαπούρη: Εντυπωσιακή πλωτή μονάδα ηλιακής ενέργειας

Η Σιγκαπούρη με πληθυσμό 6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέχει πλέον μία από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Τα τελευταία νέα για ένα μεγάλο, πλωτό ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο έρχονται από τη Σιγκαπούρη, ένα μέρος που γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προέρχονται από την περιορισμένη γη.

Πρώτα, αξίζει να σημειώσουμε πως οι ηλιακές φωτοβολταϊκές μονάδες έχουν αναδειχθεί αρκετά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Αρχικά, η ιδέα φαινόταν τόσο φανταστική που μάλλον έμοιαζε μη ρεαλιστική. Όμως, πλέον, η πλωτή ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια φαίνεται να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη διεθνή αγορά.

Οι Tesla Energy, Brookfield και Dacra αναπτύσσουν μια αειφόρο γειτονιά μεγάλης κλίμακας

Στη Σιγκαπούρη ένα από τα μεγαλύτερα έργα πλωτής ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας στον κόσμο

Η πόλη, που φιλοξενεί περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους, κατέχει πλέον μια από τις μεγαλύτερες πλωτές μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα καλύπτει μια έκταση ίση με 45 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πιο συγκεκριμένα, η έκταση του είναι 45 εκτάρια (111,2 στρέμματα). Συνολικά, υπάρχουν 122.000 ηλιακοί συλλέκτες στην επιφάνεια του νερού.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιούν drone για την παρακολούθηση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Τα ηλιακά πάνελ αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής 25 χρόνια, ίσως και περισσότερο, με αποτελεσματική, έξυπνη συντήρηση.

Η πλωτή μονάδα ηλιακής ενέργειας ονομάζεται Sembcorp Tengeh Floating Solar Farm και βρίσκεται στη δεξαμενή Tengeh.

Το έργο, που κατασκευάστηκε από την Sembcorp Floating Solar Singapore, θυγατρική της Sembcorp Industries, προσφέρει χωρητικότητα ισχύος 60 μεγαβάτ (MW).

Solar system

Μετά από εκτεταμένες περιβαλλοντικές αναλύσεις που διεξήχθησαν, το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει επαρκές φως του ήλιου να μπορεί να περάσει στα φυτά και στα ζώα που βρίσκονται κάτω από την εγκατάσταση.

Εκτός από αυτό το μεγάλο έργο, η πόλη διαθέτει τέσσερα ακόμη πλωτά ηλιακά έργα υπό κατασκευή.

Συνολικά, η Σιγκαπούρη στοχεύει να τετραπλασιάσει τη χρήση της ηλιακής της ενέργειας έως το 2025.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο

solar system

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα άλλα πράγματα, υπάρχουν και περιορισμοί.

Υπάρχουν περιορισμοί πόρων, η ανάγκη για κατάρτιση των εργαζόμενων και ο απαιτούμενος χρόνος που πρέπει να διατεθεί για όλα αυτά.

Επομένως, παραμένει πάντα το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορεί μια εταιρεία ή μια πόλη να επενδύσει αποτελεσματικά στην ηλιακή ενέργεια, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της από αυτή τη διαδικασία.

Honda και JAXA μελετούν την δημιουργία κυκλικού συστήματος ανανεώσιμης ενέργειας

Είναι σαφές ότι η Σιγκαπούρη αποφάσισε ότι τα πλωτά ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα έχουν νόημα τόσο για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, όσο και τους πόρους της.

Οι επόμενοι ενδιαφερόμενοι για μια τέτοια επένδυση θα πρέπει να ζυγίσουν αναλυτικά όλα τους τα δεδομένα, πριν προχωρήσουν.

Editorial