Στη Νορβηγία θα φορολογήσουν τα ηλεκτρικά!

Η Νορβηγία θα προχωρήσει στη φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μετά από μία μακροχρόνια προσφορά κινήτρων για την αγορά τους.

Η Νορβηγία προσέφερε στους πολίτες της κίνητρα για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα, τα κίνητρα αυτά διαμόρφωσαν τις πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα. Συγκεκριμένα, το 78% των πωλήσεων των νέων αυτοκινήτων αφορά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το 17% υβριδικά. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα βενζίνης και diesel αποτελούν το 2% και το 3% αντίστοιχα.

Η Ελβετία θα φορολογήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών

Η κυβέρνηση της χώρας είχε απαλλάξει τους καταναλωτές από την καταβολή ΦΠΑ 25% για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, στη Νορβηγία οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων απολάμβαναν απαλλαγής από σχεδόν όλους τους φόρους και τα τέλη, καθώς και την πληρωμή διοδίων.

Ακόμη, η στάθμευση τους ήταν δωρεάν και χρησιμοποιούσαν τις λωρίδες των λεωφορείων και τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η κυβέρνηση στοχεύει έως το 2025 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στη χώρα να είναι ηλεκτρικά, υδρογόνου ή plug-in υβριδικά.

Τα ατυχήματα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν… ακριβά!

Η Νορβηγία αλλάζει πολιτική

Στον προϋπολογισμό του 2023 η Νορβηγία επαναφέρει την καταβολή του ΦΠΑ 25% για όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 47.920 ευρώ. Για παράδειγμα για να αποκτήσει κάνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 50.000 ευρώ θα πληρώσει 62.500 ευρώ. Ακόμη, από το 2023 και έπειτα οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών θα πληρώνουν φόρο βάρους.

Η πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου λαμβάνει χώρα μία φορά κατά την αγορά του αυτοκινήτου. Μέχρι στιγμής τον εν λόγω φόρο πλήρωναν μόνο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα. Μάλιστα, η εφαρμογή του ισχύει μετά τα πρώτα 500 κιλά του αυτοκινήτου.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Άνοδος πωλήσεων στην Ευρώπη!

Αλλαγές στη φορολογία και των συμβατικών αυτοκινήτων

Η Νορβηγία από το 2023 αυξάνει το φόρο βάρους και NOx κατά 2,8% και το φόρο CO2 κατά 23,4% σε όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ακόμη, οι Νορβηγοί θα δουν μείωση και στην έκπτωση του φόρου βάρους, την οποία απολάμβαναν τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Ουσιαστικά η έκπτωση θα πέσει στο 10% από το 15% που ήταν μέχρι σήμερα. Τέλος, οι οδηγοί ηλεκτρικών θα πληρώνουν το 70% της αξίας των διοδίων.

Editorial