Τα ατυχήματα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν… ακριβά!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν προηγμένα συστήματα, τα οποία σε περίπτωση ατυχήματος θα «πονέσουν» την τσέπη του ιδιοκτήτη τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ήδη ανάμεσά μας και υπόσχονται ένα μέλλον φιλικότερο προς το περιβάλλον, καθώς επίσης και για τον καταναλωτή, αφού μακροπρόθεσμα δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη του. Αντίθετα, θα είναι και πιο οικονομικά από τα συμβατικά, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών δασμών.

Ωστόσο, υπάρχει ένα «αγκάθι» στην περίπτωση των ηλεκτρικών, το οποίο αφορά το κόστος που θα επωμιστεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, σε περίπτωση ατυχήματος. Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις το σημαντικό είναι η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων. Όμως, ακόμα και μια σοβαρή ζημιά, θα προκαλέσει… πονοκέφαλο στους κατόχους ηλεκτρικών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πιο φθηνά από το 2026!

Οι νέες τεχνολογίες είναι και ακριβές

Η ασφαλιστική εταιρεία AXA πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην οποία διαπίστωσε ότι σε περίπτωση ατυχήματος και κατ’ επέκταση βλάβης ενός ηλεκτρικού, το κόστος θα είναι μεγάλο.

Και υπάρχει εξήγηση. Τα εν λόγω αυτοκίνητα διαθέτουν νέες, προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες προφανώς είναι και ακριβές. Οι εν λόγω τεχνολογίες σε περίπτωση βλάβης ή και καταστροφής θα έχουν ένα σημαντικό κόστος.

Το… «μειονέκτημα» αυτό ενισχύει σε μεγάλο βαθμό η σχεδίαση των ηλεκτρικών και συγκεκριμένα η τοποθέτηση της μπαταρίας. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν τις μπαταρίες στο κάτω μέρος των οχημάτων τους. Σε περίπτωση ατυχήματος, ενδεχόμενη επαφή στο κάτω μέρος θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη μπαταρία, η οποία κοστίσει πολύ ακριβά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «εκθρονίζουν» τα υβριδικά!

Θέλουν προσοχή στην οδήγηση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε ότι αφορά τα ίδια τα ατυχήματα, η έρευνα έδειξε ότι αυτά μπορεί να προκληθούν από την επιτάχυνση και τη ροπή των ηλεκτρικών οχημάτων. Η υψηλή, στιγμιαία ροπή των ηλεκτροκινητήρων οδηγεί σε περιπτώσεις όπου οι οδηγοί δεν μπορούν να ελέγξουν το αυτοκίνητο.

Ο επικεφαλής έρευνας ατυχημάτων στην AXA Ελβετίας Michael Pfaffl δήλωσε:

«Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά τα ισχυρά, έχουν πολύ υψηλή ροπή, την οποία ο οδηγός καταλαβαίνει όταν πατάει το πεντάλ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη, σπασμωδική επιτάχυνση που ο οδηγός δεν μπορεί πλέον να ελέγξει».

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!