Τα αυτόνομα οχήματα είναι το μέλλον!

Ένα θέμα που απασχολεί την αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της ηλεκτροκίνησης, είναι τα αυτόνομα οχήματα, τα οποία πλησιάζουν (;) επικίνδυνα.

Τα παλαιότερα χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται την παραμικρή παρέμβαση του οδηγού, κάνοντας λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Φτάνοντας στο σήμερα, όντως τα αυτόνομα οχήματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερο. Η ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας έχει ήδη ξεκινήσει, με τα εμπόδια φυσικά να μην απουσιάζουν.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των αυτόνομων οχημάτων μετά το 2021, έχει μπει στον πάγο, εξαιτίας των πολλών προβλημάτων στην παραγωγή. Προφανώς, η πανδημία της Covid-19, ο πόλεμος και ο παγκόσμιος πληθωρισμός, έβαλαν το…«χεράκι» τους σε αυτό.

Τα αυτόνομα οχήματα θα αυξήσουν την κίνηση!

Τα εμπόδια υπάρχουν και είναι πολλά

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και θέματα τεχνολογικής, νομικής και κοινωνικής φύσης. Τα τελευταία είναι κάπως δύσκολο να λυθούν, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν την αυτόνομη οδήγηση, ως μη ασφαλή.

Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, τα αυτόνομα οχήματα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, είναι σε συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία θα μειώνει την παρέμβαση του οδηγού κατά την οδήγηση.

Tesla: Διαθέσιμη η πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Για παράδειγμα, η Tesla, έχει κάνει βήματα προόδου με το Autopilot, το οποίο όμως έχει δεχθεί αρκετές αρνητικές κριτικές για ορισμένες… αστοχίες που έχουν αποδειχθεί έως και επικίνδυνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2035 τα αυτόνομα οχήματα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της ευρωπαϊκής αγοράς και έως και το 34% της Κίνας.

Ford: Επενδύει στην αυτόνομη οδήγηση του μέλλοντος

Γιατί ανησυχούν οι οδηγοί για τα αυτόνομα οχήματα;

Ο βασικός λόγος ανησυχίας των οδηγών, είναι η περιορισμένη εμπιστοσύνη για τις σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η ελλιπής υποδομή.

Ακόμη, οι λόγοι ανησυχίας έχουν σχέση με την πλήρη εξάρτηση των επιβατών από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με λίγα λόγια θεωρούν ότι η παραβίαση των αυτόνομων οχημάτων θα είναι εύκολη, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών.

Οι πέντε πιο… έτοιμες χώρες για αυτόνομα οχήματα 

Οι εταιρείες κάνουν τα πάντα για την αυτόνομη οδήγηση

Πολλές εταιρείες ερευνούν με ποιο τρόπο θα πετύχουν αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των αυτόνομων αυτοκινήτων. Ένα βασικό ζήτημα είναι η αξιοπιστία των συστημάτων. Η ενεργητική και παθητική ασφάλεια θα πρέπει να ανέβουν επίπεδο, για την εξάλειψη των ατυχημάτων.

Σήμερα, πολλά είναι τα αυτοκίνητα παραγωγής που διαθέτουν αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2, ενώ πολλά έχουν περάσει και στο Επίπεδο 3. Το επόμενο είναι το Επίπεδο 4, το οποίο επιτρέπει την πλήρως αυτόνομη οδήγηση, υπο προϋποθέσεις. Τέλος, στο Επίπεδο 5 θα είναι εντελώς αυτόνομα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Editorial