Τα ανησυχητικά σημάδια ότι ο κινητήρας σου πνέει τα λοίσθια!

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας όσο περνάνε τα χρόνια χάνει τη ζωντάνια του. Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του;

Ακούστε το άρθρο

Είναι βέβαιο πως όσο και να φροντίζει κανείς τον κινητήρα του αυτοκινήτου του, κάποια στιγμή αυτός θα «σβήσει». Τότε, είτε θα πρέπει να τον επισκευάσει ή να τον αντικαταστήσει. Βέβαια ο κάτοχος του οχήματος αν δώσει προσοχή στα σημάδια και πράξει ανάλογα, ίσως να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα ή να μειώσει σημαντικά το κόστος επισκευής. Αλήθεια ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια;

Εσείς ξέρετε πότε πρέπει να αλλάξετε αμορτισέρ;

Χροιά κινητήρα

Σίγουρα οι πιο παρατηρητικοί θα το εντοπίσουν όταν ο κινητήρας τους αποκτήσει διαφορετική χροιά. Αν όμως πέρα από τον ήχο του κινητήρα, αλλάξει και η απόδοσή του, τότε ίσως να μιλάμε για την αρχή μιας βλάβης. Μια επίσκεψη στο συνεργείο δεν είναι κακή ιδέα.

Ποσότητα καυσαερίων

Ακόμα ένα ανησυχητικό σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν αυξηθεί η ποσότητα των καυσαερίων, ή αποκτήσουν έντονο χρώμα, τότε είναι πολύ πιθανόν ο κινητήρας να έχει υποστεί κάποια βλάβη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «μπλε» καπνού, που μαρτυράει πως στον θάλαμο καύσης του κινητήρα περνάει ποσότητα λαδιού.

Υπάρχει αντικλεπτικό με ελάχιστα ευρώ; Και όμως!

Διαρροή υγρών

Στην περίπτωση που ο οδηγός διαπιστώσει κηλίδες υγρού κάτω από το αυτοκίνητο, πρέπει να δώσει τη δέουσα προσοχή. Αν πρόκειται για σκούρα λιπαντική ουσία, τότε μιλάμε για το λάδι του κινητήρα. Αν πάλι η ουσία είναι άχρωμη και παχύρρευστη τότε είναι βαλβολίνη από το κιβώτιο ταχυτήτων. Η επίσκεψη στο μηχανικό σας είναι επιβεβλημένη.

Δεν κρατάει ρελαντί

Ακόμα ένα ανησυχητικό δείγμα πώς κάποιο σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Αν η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου ενταθεί μιλήστε άμεσα με το μηχανικό σας, ώστε να γλιτώσετε μια δαπανηρή επισκευή.

Πώς τα έξυπνα λογισμικά προλαμβάνουν τα τροχαία ατυχήματα;

Δυσκολία εκκίνησης

Πέρα από μια αδύναμη μπαταρία, η δυσκολία εκκίνησης του κινητήρα μπορεί να οφείλεται σε άλλα, σοβαρότερα αίτια. Η φθορά στη μίζα ή ακόμα και στην αντλία βενζίνης είναι μερικά από αυτά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Αν τώρα η μπαταρία είναι σχεδόν καινούργια, καλό είναι να ελεγχθεί η λειτουργία του εναλλάκτη. Έτσι θα διαπιστωθεί αν τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.

abb_img