Η Rivian παρουσίασε το ηλεκτρικό ημιφορτηγό R1T

Η Rivian θέλοντας να γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα κατασκευάσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ημιφορτηγό για αυτήν την χιλιετία, παρουσίασε το Rivian R1T.

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2021 αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις, τις προδιαγραφές, τη ρυμούλκηση, την εφαρμογή που θα υποστηρίζει το ηλεκτρικό φορτηγό R1T κ.α.

Το Rivian R1T είναι ένα ηλεκτρικό ημιφορτηγό (pick up) όχι μόνο για ανθρώπους που τους αρέσει η περιπέτεια, αλλά και για οικογένειες. Διασχίστε άφοβα και με ασφάλεια σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος με απόσταση 14 ίντσες από το έδαφος.

Οι μπαταρίες του νέου αυτού ηλεκτρικού φορτηγού έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί για ακραίες θερμοκρασίες ζέστης και κρύου.

Ο βελτιστοποιημένος θερμικός έλεγχος επιτρέπει τη ρυμούλκηση έως και 11.000 λίβρες σε απότομες βαθμίδες, γρήγορη φόρτιση DC υψηλής ισχύος σε πάνω από 200kW για παρατεταμένες περιόδους για να εξασφαλιστεί ο συντομότερος δυνατός χρόνος φόρτισης και ελεγχόμενες θερμοκρασίες κυψελών για την ενίσχυση της απόδοσης της μπαταρίας και την επέκταση του εύρους οδήγησης.

Είναι επίσης σχεδιασμένες για μεγάλη διάρκεια ζωής με ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας που βασίζεται στους ιδιόκτητους αλγόριθμους ελέγχου της Rivian.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζει και να βελτιστοποιεί την απόδοση με βάση τις συνήθειες φόρτισης, τις συμπεριφορές οδήγησης και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Rivian

Χάρη στο γρήγορο δίκτυο φορτιστών (Rivian Adventure Network) που μέχρι το 2023 θα καλύπτει 600+ τοποθεσίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά οι οδηγοί του νέου αυτού φορτηγού δεν θα ανησυχούν για την φόρτιση της μπαταρίας.

Το δίκτυο αυτό έχει σχεδιαστεί για γρήγορες επαναφορτίσεις, καθώς θα επιτυγχάνει πρόσθεση 140 μίλιων σε 20 λεπτά.

Ειδικά οι ιδιοκτήτες Rivian, θα μπορούν να φορτίσουν τα οχήματά τους αυτόματα με χρεώσεις άνω των 200Kw και 300Kw στο μέλλον.

Ακόμη, θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί και τον φορτιστή τοίχου της Rivian που είναι γρηγορότερος και ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες. Ο φορτιστής αυτός είναι συμβατός και για άλλα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιώντας το βύσμα J1772.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο Pickup όχημα της Canoo έρχεται από το μέλλον

Ο κινητήρας, το θερμικό σύστημα και η δομή του πλαισίου επιτρέπουν στο R1T να αντέχει έως και 11.000 λίβρες σε όλες τις παραλλαγές.

Κατά τη ρυμούλκηση σε πλήρη χωρητικότητα, μπορεί να περιμένει κάποιος περίπου 50% μείωση της εμβέλειας. Το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να σηκώσει είναι περίπου 1760 κιλά.

Ανάλογα με τα ελαστικά που θα επιλέξει κάποιος θα μπορεί να κάνει από 0-100 Km σε 3 δευτερόλεπτα. Το R1T είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου εξαιρετικά υψηλής αντοχής χάλυβα και τα ανθρακονήματα έχουν σχεδιαστεί για βελτιωμένη ασφάλεια.

Rivian

Η πλατφόρμα του Rivian περιλαμβάνει μπαταρία, μονάδες κίνησης, ανάρτηση, θερμική και κάτω δομή αμαξώματος. Αυτά τα συστήματα έχουν συσκευαστεί κομψά για τη διατήρηση του χώρου καμπίνας για τους επιβάτες και τα εργαλεία, ενώ παρέχουν χαμηλό κέντρο βάρους για πιο σίγουρη και ασφαλής οδήγηση. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η ασφάλεια, μια σειρά χαρακτηριστικών βοήθειας του οδηγού είναι στάνταρ σε κάθε Rivian όχημα.

  • Αυτόματο φρενάρισμα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Διατήρηση λωρίδας εάν παρασυρθεί ο οδηγός
  • Ειδοποιήσεις για οχήματα στο τυφλό σημείο
  • Κάλυψη εγγύησης και συντήρησης

Με το πρόγραμμα Driver + ενεργοποιημένο, το όχημα θα κινείται αυτόματα, θα ρυθμίζει την ταχύτητα και θα αλλάζει λωρίδες σύμφωνα με τις εντολές του οδηγού. Το Driver +, όπως και όλα τα συστήματα βοήθειας του οδηγού, απαιτεί την πλήρη προσοχή του οδηγού στο δρόμο.

Rivian

Και για όσους ανησυχούν για τον αποθηκευτικό χώρο η εταιρεία έχει προνοήσει εξοπλίζοντας το ηλεκτρικό pick up με πληθώρα χώρους αποθήκευσης.

Το Rivian R1T περιλαμβάνει το Gear Tunnel. Το Tunnel έχει μήκος 65 ίντσες, πλάτος 18,1 ίντσες και ύψος 20,3 ίντσες. Διαθέτει επίσης φωτισμό LED και πρίζες 12 και 110 βολτ.

Οι πλευρικές πόρτες έχουν εσωτερικούς χώρους αποθήκευσης και μπορούν να χωρέσουν έως και 300 λίβρες, ώστε να μπορεί κάποιος να ανέβει  για να φορτώσει εργαλεία στην οροφή ή να καθίσει ενώ προετοιμάζεται. Ακόμη, το Camp Kitchen δίνει την δυνατότητα της υπαίθριας μαγειρικής, διαθέτει εστία, δεξαμενή νερού, αντλία, νεροχύτη και βρύση.

Rivian

Το ηλεκτρικό pick up έχει επίσης ένα μπροστινό πορτμπαγκάζ που κλειδώνει, το οποίο διαθέτει χώρο για δύο ψυγεία πλήρους μεγέθους. Μια αφαιρούμενη πλατφόρμα στο πάτωμα ανοίγει ένα “κρυφό” κλειδωμένο χώρο αποθήκευσης. Υπάρχει επίσης ένας δεύτερος χώρος αποθήκευσης που κλειδώνει κάτω από το κρεβάτι του R1T. Η Rivian λέει ότι διαθέτει χώρο για εφεδρικό ελαστικό πλήρους μεγέθους.

Rivian

Όσον αφορά το εσωτερικό του R1T, υπάρχει μια μεγάλη οθόνη infotainment με επεκτάσιμα πλακίδια που χρησιμοποιούνται για μεμονωμένες λειτουργίες με κύριες επιλογές (πλοήγηση, μέσα, χειριστήρια κλίματος κ.λπ.), διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στο κάτω μέρος της οθόνης. Αντί να μεταβείτε κάποιος σε υπομενού, οι επιλογές γλιστρούν έξω από την πλευρά των πλακιδίων για να μειώσουν την πολυπλοκότητα του συστήματος.

Η Rivian σχεδιάζει να ξεκινήσει τις παραδόσεις τον Ιούνιο με το μοντέλο Launch Edition και τιμή από 75,000 δολάρια. Παρόλα αυτά το 2022 υπολογίζεται να κυκλοφορήσουν και τα μοντέλα Adventure και Explore της Rivian.

abb_img
spot_img