Τesla: Έρευνα για άσκοπο φρενάρισμα σε 416.000 οχήματα

Τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν υποβληθεί περί τις 354 καταγγελίες για άσκοπο φρενάρισμα σε 416.000 Tesla.

Επίσημη έρευνα για άσκοπο φρενάρισμα σε 416.000 οχήματα Tesla ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (ΝΗΤSA) την περασμένη Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός κατόχων οχημάτων Tesla προέβη σε καταγγελία, εξαιτίας απρόσμενης ενεργοποίησης του συστήματος πέδησης κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

H προκαταρκτική έρευνα αφορά οχήματα Tesla Μοdel 3 και Μodel Y που κυκλοφόρησαν το διάστημα 2021-2022 στις ΗΠΑ. Τα υπό εξέταση οχήματα διαθέτουν ένα προηγμένο σύστημα βοηθού οδηγού, γνωστό και ως Autopilot. Αυτό επιτρέπει στα αυτοκίνητα να φρενάρουν αυτόματα, όπως επίσης και να κατευθύνει τα οχήματα εντός των λωρίδων των δρόμων.

Κατηγορίες για ρατσισμό στο εργασιακό περιβάλλον της Tesla

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι η απότομη επιβράδυνση πολλές φορές συμβαίνει απροειδοποίητα, χωρίς λόγο και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ένας ιδιοκτήτης Τesla Model Y του 2021, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης το αυτοκίνητο φρέναρε δυνατά, ενώ οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει από τα 80 στα 69 χλμ./ώρα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. «Το φρενάρισμα ήταν τόσο βίαιο, το κεφάλι μου πετάχτηκε μπροστά και παραλίγο να χάσω το έλεγχο του αυτοκινήτου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Tesla έπεσε σε… τοίχο στο Βερολίνο

H Tesla στο μικροσκόπιο της NHTSA

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα οχήματα της Τesla απασχολούν την NHTSA. Τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε μια επίσημη έρευνα ασφαλείας στο σύστημα Autopilot, σε 765.000 οχήματα των ΗΠΑ. Η αφορμή ήταν μεγάλος αριθμός ατυχημάτων που αφορούσαν μοντέλα Τesla.

Η NHTSA επιβεβαίωσε ότι επανεξετάζει τις καταγγελίες των κατόχων οχημάτων της Tesla για άσκοπο φρενάρισμα. Η προκαταρκτική αξιολόγηση είναι η πρώτη φάση προτού η διοίκηση προβεί επίσημη αίτηση ανάκλησης.

Αλλαγή μπαταρίας σε Model S λόγω… τυφώνα!

O Έλον Μασκ σε δήλωσή του τον Μάιο, ανέφερε ότι η αφαίρεση ενός αισθητήρα ραντάρ από το σύστημα οδήγησης,  θα αντιμετωπίσει το άσκοπο φρενάρισμα.

Επιπλέον, αρκετά προβλήματα σε θέματα λογισμικού οδήγησαν σε δέκα ανακλήσεις οχημάτων της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας από τον Οκτώβριο.

abb_img
spot_img