Test Drive || Skoda Enyaq iV 60: Εισαγωγή στην ηλεκτροκίνηση

Δοκιμάζουμε το Enyaq iV 60, το αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Skoda, το οποίο αποδίδει 180 ίππους και προσφέρει αυτονομία έως 412 χιλιόμετρα.

Μπορεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Skoda να ήταν το Citigo, όμως το Enyaq είναι αυτό που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Το θηριώδες ηλεκτρικό SUV είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις iV 60, 80 και iV80x (τετρακίνητη έκδοση) με την ισχύ να ξεκινάει από τους 180 ίππους και να φτάνει έως και τους 265 ίππους.

Στην κορυφή συναντάμε την τετρακίνητη έκδοση Enyaq Coupe iV vRS των 299 ίππων. Τέλος, σε ότι αφορά το Enyaq iV 60 των 180 ίππων που είχαμε προς δοκιμή, η τιμή του ξεκινάει από τα 47.100 ευρώ.

Αυτές είναι οι τιμές του Skoda Enyaq Coupe iV στην Ελλάδα

Test Drive || Skoda Enyaq iV 60: Εισαγωγή στην ηλεκτροκίνηση

Ελκυστικό και επιβλητικό το Skoda Enyaq

Σχεδιαστικά το Skoda Enyaq ξεφεύγει από όσα μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η τσέχικη φίρμα. Το design του είναι εξαιρετικά αιχμηρό και αναμφίβολα τραβάει τα βλέμματα. Το Enyaq είναι αναμφίβολα πληθωρικό με το μήκος του να αγγίζει τα 4.649 χιλιοστά, το πλάτος τα 1.879 χιλιοστά, το ύψος τα 1.616 χιλιοστά και το μεταξόνιο τα 2.765 χιλιοστά! Επιπλέον, το σμιλεμένο σχήμα του έχει ως αποτέλεσμα ο αεροδυναμικός συντελεστής να αγγίζει το εξαιρετικό Cd: 0,26.

Ποιότητα και τεχνολογία σε ένα πακέτο

Η καμπίνα του Skoda Enyaq διαθέτει μία premium αύρα χάρη στα ποιοτικά υλικά και το υψηλό επίπεδο συναρμογής που διαθέτει. Πέρα από το δέρμα, τη προσοχή σας θα κερδίσει η οθόνη αφής 13 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, αλλά κι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 5,3 ιντσών.

Εντυπωσιακοί είναι και οι χώροι επιβατών, όπου ακόμη και μία… ομάδα μπάσκετ θα βολευτεί χωρίς περιορισμούς. Αντίστοιχα και ο χώρος αποσκευών είναι πληθωρικός χάρη στα 585 λίτρα του.

Test Drive || Skoda Enyaq iV 60: Εισαγωγή στην ηλεκτροκίνηση

Ικανοποιεί ο ηλεκτροκινητήρας, στιβαρή η οδική συμπεριφορά

Το Enyaq iV 60 της δοκιμής μας διαθέτει το ηλεκτρικό μοτέρ των 180 ίππων και των 310 Nm ροπής. Ο ηλεκτροκινητήρας αντλεί ενέργεια από μία μπαταρία με καθαρή χωρητικότητα 58 kWh, η οποία σύμφωνα με τη Skoda προσφέρει αυτονομία 412 χιλιομέτρων. Βέβαια, στην πράξη με μία φόρτιση το Enyaq μπορεί να καλύψει περισσότερα από 350 χιλιόμετρα.

Όσο για τη φόρτιση, μπορεί να δεχτεί εναλλασσόμενο ρεύμα έως 11 kW, φορτίζοντας πλήρως σε 6,7 ώρες. Ή εναλλακτικά με συνεχές ρεύμα ισχύος 100 kW. Στη δεύτερη περίπτωση αρκούν 35 λεπτά για να γεμίσει μέχρι το 80%!

Η Skoda προστατεύει το περιβάλλον

Παράλληλα, εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνει το SUV της Skoda και στο δρόμο. Ο οδηγός κάθεται σχετικά ψηλά απολαμβάνοντας πολύ καλή περιμετρική ορατότητα, με το κάθισμα να ρυθμίζεται ποικιλοτρόπως.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Enyaq iV 60, για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση αρκούν 8,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 160 χλμ./ώρα. Μάλιστα, πέρα από τις δύο βασικές επιλογές, D και B στο κιβώτιο, είναι διαθέσιμα και τρία επιπλέον επίπεδα ανάκτησης της ενέργειας, μέσω paddles πίσω από το τιμόνι.

Test Drive || Skoda Enyaq iV 60: Εισαγωγή στην ηλεκτροκίνηση

Όσο για την οδική συμπεριφορά, μπορεί κανείς να επιλέξει ένα εκ των διαθέσιμων προγραμμάτων Eco, Normal, Sport και Individual. Σε δρόμο με στροφές το Enyaq δεν θα σας προβληματίσει, αφού παραμένει στην τροχιά που χαράσσει ο χειριστής του. Επιπλέον, το τιμόνι προσφέρει επαρκή πληροφόρηση, ενώ και τα φρένα είναι δυνατά και με καλή αίσθηση.

Στο διά ταύτα, το Skoda Enyaq ικανοποιεί και με το παραπάνω. Διαθέτει εμφάνιση, άνεση, αυτονομία, αλλά και πλήθος τεχνολογίας. Ουσιαστικά προσφέρει όλα όσα αναζητεί ο σύγχρονος ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε ένα πακέτο.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!