Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο: Μεγάλος ο κίνδυνος για τα παιδιά!

Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει σε υψηλά επίπεδα, με τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία.

Ο κίνδυνος θανάτου από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος κυρίως για τα παιδιά που παραμένουν πολλή ώρα μέσα σε αυτό. Τις ζεστές ημέρες, η θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα σε λίγα λεπτά.

Οι περιπτώσεις όπου ένα παιδί μένει στο αυτοκίνητο εν γνώση ή και εν αγνοία των γονέων είναι αρκετές, με τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές να είναι δυσάρεστα. Σύμφωνα με την ομάδα ερευνών της KidsandCars.org, όταν τα παιδιά παραμένουν σε κλειστά αυτοκίνητα, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, από υπερθερμία (θερμικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τροχαία ατυχήματα: 5 προτάσεις για τη μείωση των θανάτων

Η θερμοπληξία στο αυτοκίνητο είναι πιο πιθανή στα παιδιά

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά είναι ευάλωτα στη θερμοπληξία. Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενηλίκου. Η θερμοπληξία, δηλαδή η υπερθέρμανση του σώματος, μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα συμπτώματα της μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, έχει έδρα τον εγκέφαλο. Κάποιες φορές, ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία ή υποθερμία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμη και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά, η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

Ελβετία: Μικρότερη ταχύτητα στις πόλεις ίσον λιγότερα ατυχήματα

Στις ΗΠΑ 37 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από θερμοπληξία

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, ο μέσος αριθμός θανάτων από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο είναι 37 ανά έτος. Επίσης, το 87% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία σε οχήματα, είναι ηλικίας 3 ετών και μικρότερα. Το 54% των θανάτων από θερμοπληξία σε οχήματα αφορούν παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους.

Στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλές με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τα παιδιά που μένουν έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο, να είναι πολύ μεγάλος.

Γερμανία: Μικρότερη ταχύτητα = περισσότερα οφέλη

Ποια είναι τα σημάδια της θερμοπληξίας

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι τα εξής:

  • Έντονη ερυθρότητα
  • Αύξηση της θερμότητάς του
  • Υγρό ή ξηρό δέρμα
  • Απουσία εφίδρωσης
  • Έντονος και γρήγορος σφυγμός ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός
  • Αναγούλες και περίεργη συμπεριφορά

Βρυξέλλες: Το νέο όριο ταχύτητας μείωσε τους θανάτους

Τέλος, σε μία τέτοια περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να δροσιστεί και έπειτα να λάβει ιατρική βοήθεια.

Από την άλλη σε περίπτωση που υπάρχει μόνο του ένα παιδί μέσα σε αυτοκίνητο, πρέπει πρώτα να γίνει κλήση στην αστυνομία. Παράλληλα, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να βγει το παιδί από την καμπίνα του αυτοκινήτου.

abb_img
spot_img