Θες να αλλάξεις χρώμα στο αυτοκίνητο; Ξανασκέψου το!

Μπορείς να αλλάξεις χρώμα στο αγαπημένο σου αυτοκίνητο, αλλά για να μην κινδυνεύσεις με πρόστιμο δες τι πρέπει να κάνεις.

Ο κάτοχος ενός μοντέλου μπορεί να κάνει ότι θέλει με το χρώμα στο αυτοκίνητο του. Όπως για παράδειγμα να του αλλάξει χρώμα. Αλλά για να μην «πληρώσει» πρόστιμα θα πρέπει να ακολουθήσει το γράμμα του… Κ.Ο.Κ.!

Προφανώς, υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη από το νομοθέτη, η οποία θεωρεί το χρώμα στο αυτοκίνητο κύριο χαρακτηριστικό του. Ο νόμος ορίζει ως βασικό χρώμα του αυτοκινήτου, το χρώμα περιμετρικά του αμαξώματος. Δηλαδή από τα παράθυρα και κάτω και όχι το χρώμα στην οροφή, στις κολόνες της οροφής και τους εξωτερικούς καθρέπτες.

Πόσα χρήματα μπορείς να μεταφέρεις με αυτοκίνητο;

Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για το χρώμα στο αυτοκίνητο;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής χρώματος. Στην περίπτωση που η απόχρωση είναι ίδια, έστω και ελαφρώς διαφορετική, δεν χρειάζεται η δήλωση στις αρχές. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 83 περί εξωτερικής εμφάνισης αυτοκινήτων οχημάτων, αναφέρει ότι ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει την αλλαγή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μέσα σε 15 ημέρες.

5 tips για διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Επίσης, την τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων στο αμάξωμα που εκτελεί δημόσια συγκοινωνία, ο νόμος την επιτρέπει. Αρκεί να μην χαλάει τον ομοιόμορφο χρωματισμό που χαρακτηρίζει το δημόσιο μέσο μεταφοράς. Αν ο κάτοχος του οχήματος δεν δηλώσει την αλλαγή στις αρμόδιες αρχές, κινδυνεύει με πρόστιμο 20 ευρώ σε πιθανό έλεγχο.

Ο ήλιος βλάπτει σοβαρά το… αυτοκίνητο!

Ποια τα δικαιολογητικά για τη δήλωση αλλαγής χρώματος;

Για την αλλαγή του χρώματος σε Ι.Χ. χρειάζεται αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, απόδειξη παράβολου 75 ευρώ (εννέα ευρώ για δίκυκλο) και απόδειξη ταυτοπροσωπίας. Με αυτά βγαίνει η νέα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με αναφορά στην αλλαγή του χρώματος.

Ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα: Τι ισχύει;

Μάλιστα, η διαδικασία δήλωσης της αλλαγής χρώματος μπορεί να γίνει και μέσω του «gov.gr». Ωστόσο, προς το παρόν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. H αλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας πρέπει να γίνει και στην περίπτωση κατά την οποία το αμάξωμα ντυθεί με μεμβράνη (wrap), διαφορετικού χρώματος συγκριτικά με ότι γράφει η άδεια.

Editorial