Ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα: Τι ισχύει;

Τελικά τι ακριβώς ισχύει με τις ζώνες ασφαλείας για τους πίσω επιβάτες; Τι αναφέρει ρητά ο K.O.K. και ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια η χρήση της ζώνης ασφαλείας έχει γίνει συνήθεια για το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγών και συνοδηγών. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους πίσω επιβάτες, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό την ζώνη ασφαλείας.

Βλέπετε οι πίσω επιβάτες έχουν μια εσφαλμένη άποψη, ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν κινδυνεύουν τόσο, όσο οι μπροστά. Πέρα όμως από την προστασία που παρέχει η ζώνη σε περίπτωση ατυχήματος, ο Κ.Ο.Κ. ορίζει ότι όλοι οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου πρέπει να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας.

Μεγάλες αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. και στις ποινές!

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη

Σύμφωνα με την 5η παράγραφο στις γενικές διατάξεις του άρθρου 12 στους Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς του Κ.Ο.Κ.:

«Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες».

Υπάρχει επίσης αναφορά και για τους ανήλικους επιβάτες, για τους οποίους την ευθύνη φέρει ο συνοδός τους. Μάλιστα, για τη μεταφορά παιδιών είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθίσματα, ζώνες ασφαλείας κ.α.

Ηλεκτρικά πατίνια στο πεζοδρόμιο: Ναι ή όχι;

Και πάμε τώρα στο δια ταύτα. Αν σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει χρήση της ζώνης ασφαλείας, το πρόστιμο είναι 350 ευρώ. Επιπλέον το όργανο της τάξεως αφαιρεί και την άδεια οδήγησης για δέκα ημέρες. Για τους υπόλοιπους επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, το πρόστιμο αγγίζει τα 100 ευρώ και το καταβάλλουν οι ίδιοι. Προφανώς, εκτός από τους ανήλικους.

Σε αυτήν την περίπτωση υπεύθυνος είναι ο οδηγός και το πρόστιμο της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας περνάει σε αυτόν. Αυτό γιατί εκείνος όφειλε να μεριμνήσει για την ασφάλεια των επιβατών, ειδικά των ανήλικων.

Ποια κλήση μπορεί να… «φας» ανά 3 ώρες;

Ηλικία και ζώνη ασφαλείας

Η ηλικία παίζει το ρόλο της, καθώς όσο μεγαλύτεροι είναι οι πίσω επιβάτες τόσο απίθανο είναι να φορέσουν τη ζώνη. Ιδίως όσοι είναι πάνω από 40 ετών συνηθίζουν να μην κάνουν χρήση, κάτι που δεν ισχύει για ηλικίες κάτω των 24 ετών. Η εξήγηση είναι απλή, μιας και οι νέες γενιές συνειδητοποιούν το πόσο σημαντική είναι η οδική ασφάλεια.

Editorial