Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση στο δίκτυο των ποδηλατoδρόμων

Οι εργασίες κατασκευής διπλής κατεύθυνσης των ποδηλάτων έχουν ξεκίνησει ήδη στις οδούς Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.

Ακούστε το άρθρο

Οι προσπάθειες για τη μετάβαση στις πιο βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος δεν σταματούν στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και η Θεσσαλονίκη δείχνει το δρόμο. Για την ακρίβεια, εξαπλώνονται σε ένα ευρύ πεδίο υποδομών και λειτουργιών που αφορούν στις πόλεις μας.

Όπως όλα δείχνουν, τα μέσα μικροκινητικότητας και ιδιαίτερα τα ποδήλατα, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πορεία αναδιαμόρφωσης.

Έτσι και στην Ελλάδα πλέον, γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για να ενταχθούν τα μέσα μικροκινητικότητας ομαλά στα πλαίσια της κυκλοφορίας και των μεταφορών.

Νέα έργα και χάραξη των βέλτιστων διαδρομών για τους ποδηλατοδρόμους στην Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην αναβάθμιση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων. Οι εργασίες κατασκευής διπλής κατεύθυνσης των ποδηλάτων έχουν ξεκινήσει ήδη στις οδούς Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.

Το έργο της αναβάθμισης του δικτύου των ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται πλήρως από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει, σε δεύτερη φάση, την κατασκευή ποδηλατόδρομου 1,3 χλμ. Ο ποδηλατόδρομος αυτός θα βρίσκεται στην οδό Παπάφη, από το ύψος της οδού Κλεάνθους έως την οδό Καυτανζόγλου.

Παράλληλα, ωστόσο, οδηγείται προς αναστολή λειτουργίας ο πιλοτικός ποδηλατόδρομος στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του δήμου, στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, παρά τις προωθητικές ενέργειες, καταγράφηκαν μικρά επίπεδα χρήσης του.

Επιπλέον της χαμηλή ροής κινουμένων ποδηλάτων, ο μη πλήρης διαχωρισμός του ποδηλατόδρομου από τη γενική κυκλοφορία οδήγησαν σε συχνές παραβιάσεις του και σε συχνά περιστατικά παράνομης στάθμευσης.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο δήμος, ο πιλοτικός ποδηλατόδρομος της Λεωφόρου Νίκης είχε σημαντική αύξηση κυκλοφορίας ποδηλάτων. Τα ποδήλατα πλέον δεν περνούν από το πλακόστρωτο της παλιάς παραλίας αλλά κινούνται κατά μήκος του δρόμου. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε την κίνηση των πεζών, οι οποίοι έχουν πλέον ,στη διάθεση τους υπερδιπλάσιο χώρο.

Η Κεντρική Μακεδονία σύντομα θα γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εξερεύνηση με ποδήλατο

Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να καταγραφούν τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα περιηγητικών ποδηλατικών μονοπατιών σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η καταγραφή θα αφορά σε όλες τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες, όπως η αρχή και το τέλος του μονοπατιού, οι χώροι ανάπαυσης, στάθμευσης κλπ.

Προβλέπεται η έρευνα, η καταγραφή και η έντυπη και ψηφιακή απεικόνιση υφιστάμενων ή δυνητικών ποδηλατικών μονοπατιών, ελκυστικών για ποδηλασία.

Η Κεντρική Μακεδονία σύντομα θα γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εξερεύνηση με ποδήλατο

To έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, θα γίνει συντήρηση των μονοπατιών και απομάκρυνση βλάστησης και φερτών υλικών.

Σε επόμενο στάδιο, θα δημιουργηθεί ένα συνολικό ψηφιακό αρχείο, χάρτες με τις απαραίτητες πληροφορίες, φωτογραφικό αρχείο αλλά και οπτικοακουστικό υλικό με βίντεο για κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες της περιοχής.

abb_img