Τι επηρεάζει την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός πώς η κατανάλωση της μπαταρίας δεν εξαρτάται μόνο από την απόσταση που θα διανύσει το όχημα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μπορούμε όμως να επέμβουμε σε αυτούς και να αυξήσουμε την αυτονομία των EV μας;

Ξέρετε γιατί πέφτει η αυτονομία των EV με το ψύχος;

Ο χρόνος μειώνει τη χωρητικότητα της μπαταρίας

Η αυτονομία και η χωρητικότητα της μπαταρίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας, τόσο μεγαλύτερη αυτονομία προσφέρει. Μάλιστα, όσο μεγαλώνει ο χρόνος ζωής του οχήματος, τόσο μειώνεται η χωρητικότητα. Το καλό όμως είναι πως με σωστές λύσεις φόρτισης, τότε μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της.

EV: Φόρτιση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Η εξωτερική θερμοκρασία παίζει το ρόλο της

Η οδήγηση σε συνθήκες ζέστης ή κρύου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όταν ο καιρός είναι κρύος, η κατανάλωση ενέργειας ανεβαίνει για να ζεστάνει την καμπίνα, αλλά και για την αποφυγή δυσλειτουργιών της μπαταρίας λόγω χαμηλής θερμοκρασίας. Αντίστοιχα, με ζέστη ο κλιματισμός δουλεύει φουλ για να μην ιδρώνουμε ασταμάτητα εντός της καμπίνας. Επιπλέον το ίδιο ισχύει για την ψύξη της μπαταρίας ώστε να μην υπερθερμανθεί.

Ο τρόπος οδήγησης επηρεάζει την αυτονομία

Μια αρχή που ισχύει και για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όσο πιο επιθετικά οδηγεί κανείς, τόσο ανεβαίνει η κατανάλωση καυσίμου. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μάλιστα, όσο ο οδηγός σανιδώνει το γκάζι, τόσες κιλοβατώρες καταναλώνει ο ηλεκτρικός κινητήρας. Για το λόγο αυτό η χρήση του γκαζιού πρέπει να είναι λογική και ο οδηγός να προβλέπει την ανάγκη φρεναρίσματος για τη μέγιστη εκμετάλλευση της ανάκτησης ενέργειας, αντί για το συνεχές πάτημα των φρένων. Επιπλέον έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας, κάτι που επεκτείνει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε σε απόδοση, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αντίσταση κύλισης μειώνει την αυτονομία

Η αντίσταση κύλισης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα ηλεκτρικά οχήματα. Όταν το ελαστικό κυλάει σε μια επιφάνεια, η τριβή είναι μια αντίσταση που απαιτεί ενέργεια για να ξεπεραστεί. Επιπλέον όσο μεγαλώνει η αντίσταση, τόσο περισσότερη ενέργεια προσφέρει ο κινητήρας για να την ξεπεράσει. Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση ρεύματος ανεβαίνει. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ελαστικό που είναι κατάλληλο για τη μείωση αντίσταση. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιώσει την αυτονομία των EV.

abb_img