Τι να προσέξετε στην κρεμαγιέρα σας;

Η κρεμαγιέρα είναι νευραλγικό κομμάτι του συστήματος διεύθυνσης και θέλει την προσοχή της, για να λειτουργεί σωστά.

Ακούστε το άρθρο

Η κρεμαγιέρα αποτελεί κεντρικό στοιχείο στο σύστημα διεύθυνσης ενός αυτοκινήτου. Ρυθμίζει την κίνηση των τροχών με βάση τις κινήσεις του τιμονιού. Από αυτό και μόνο είναι αντιληπτό πόσο ευαίσθητο μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου είναι.

To cruise control μειώνει την κατανάλωση;

Τρία διαφορετικά είδη κρεμαγιέρας

Υπάρχουν τρία βασικά είδη κρεμαγιέρας: μηχανική, ηλεκτρική και υδραυλική, με κάθε μία να διαθέτει διαφορετικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Η μηχανική κρεμαγιέρα είναι η πιο παραδοσιακή, χωρίς ενσωματωμένη υποβοήθηση και λειτουργεί μέσω ενός γραναζιού και ενός οδοντωτού κανόνα. Αυτά μεταφέρουν την κίνηση από το τιμόνι στους τροχούς. Η ηλεκτρική κρεμαγιέρα χρησιμοποιεί ηλεκτρικό μοτέρ για την υποβοήθηση. Από την άλλη η υδραυλική κρεμαγιέρα χρησιμοποιεί υδραυλική αντλία, επεξεργαζόμενη τη δύναμη από τον οδηγό για πιο αποτελεσματική κατεύθυνση.

Carbon Ceramic Brakes: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το τιμόνι θα αποκαλύψει το πρόβλημα της κρεμαγιέρας

Τα προβλήματα στην κρεμαγιέρα συχνά τα αποκαλύπτει η απόκριση του τιμονιού. Βαρύ τιμόνι, δονήσεις, αστάθεια, ήχοι τριβής ή σφυρίγματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν το πρόβλημα. Στις υδραυλικές κρεμαγιέρες, αν το τιμόνι είναι πιο σφιχτό τότε λόγω υπερθέρμανσης έχει θέμα στο λάδι. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν μας μυρίσει καμένο λάδι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.

Αντικατάσταση ή επισκευή;

Η βλάβη της κρεμαγιέρας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από αυτούς αναμενόμενοι. Για παράδειγμα, η συχνή χρήση του αυτοκινήτου μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει κάποια στιγμή σε διαρροή λαδιών. Για αυτό πρέπει να στεγανοποιείται το σύστημα. Πιθανές ρωγμές ή χαλάρωση στις συνδέσεις από κραδασμούς, αναταράξεις κι άλλα, μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος.

Πόσο κίνδυνο πυρκαγιάς έχουν τα ηλεκτρικά οχήματα;

Όπως και να έχει, στο σενάριο της αντικατάστασης κρεμαγιέρας ισχύει ο γνωστός και απαράβατος κανόνας. Το κόστος το καθορίζει συχνά το μοντέλο, η ημερομηνία κατασκευής και η μάρκα του οχήματος. Μάλιστα, η αντικατάσταση της κρεμαγιέρας είναι πιο συμφέρουσα από την επισκευή. Επιπλέον, τα κόστη αντικατάστασης μπορεί να κυμαίνονται από 100 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της κρεμαγιέρας και το μοντέλο του αυτοκινήτου. Όμως οι τιμές εξαρτημάτων διαφέρουν σημαντικά, και συνήθως είναι αρκετά υψηλότερες.

abb_img