Τι πρόστιμο έχει η αντικανονική προσπέραση;

Η αντικανονική προσπέραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές παραβάσεις που δυνητικά μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη.

Ακούστε το άρθρο

Η προσπέραση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία όλων των χρηστών του δρόμου για να γίνεται πάντα με ασφάλεια. Κατά την αντικανονική προσπέραση είναι πολλά τα πράγματα που ο οδηγός δεν υπολογίζει σωστά και αυτός είναι και λόγος που έχει μεγάλο ποσοστό «συμμετοχής» στα τροχαία ατυχήματα και ακόμη περισσότερο ίσως στα θανατηφόρα.

Τι ρόλο παίζει η διαχωριστική γραμμή στους καθρέπτες;

Ποια είδη αντικανονικής προσπέρασης υπάρχουν;

Ας δούμε λοιπόν ποια είδη παράνομης προσπέρασης υπάρχουν, πώς τιμωρούνται, αλλά και τι πρέπει να προσέξει ένας οδηγός για να μην την «πατήσει».

Αντικανονική προσπέραση από δεξιά
Απαγορεύεται αυστηρά η προσπέραση από δεξιά.

Προσπέραση σε σημεία με απαγορευτική σηματοδότηση
Αυτό το είδος της προσπέρασης το απαγορεύει ο Κ.Ο.Κ.! Η προσπέραση δεν επιτρέπεται σε σημεία με κίτρινη διαγράμμιση, διπλή διακεκομμένη γραμμή, STOP, ή σε διασταυρώσεις.

Προσπέραση σε επικίνδυνες συνθήκες
Απαγορεύεται η προσπέραση σε ομίχλη, σε στροφές, σε ανηφόρες, σε κακή ορατότητα, ή σε δρόμους με ανεπαρκές πλάτος.

Προσπέραση οχήματος που στρίβει αριστερά
Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να γίνει προσπέραση οχήματος που έχει σηματοδοτήσει για αριστερή στροφή.

Ξέρετε τι να κάνετε αν τρακάρετε με ανασφάλιστο όχημα;

Τι πρόστιμα επισύρει κάθε είδος επικίνδυνης προσπέρασης;

Στην περίπτωση που η Τροχαία διαπιστώσει πως ένας οδηγός προσπερνάει επικίνδυνα, τότε ο αστυνομικός θα επιδώσει και το ανάλογο πρόστιμο. Στην περίπτωση που έχουμε προσπέραση από δεξιά, τότε το πρόστιμο αγγίζει τα 700 ευρώ και υπάρχει αφαίρεση 6 βαθμών στο Point System. Αν τώρα ο οδηγός παραβιάσει την σηματοδότηση που απαγορεύει την προσπέραση, το πρόστιμο φτάνει τα 350 ευρώ και αφαίρεση 4 βαθμών. Το ίδιο πρόστιμο υπάρχει και σε ότι αφορά την προσπέραση σε επικίνδυνες συνθήκες, ενώ πρόστιμο 200 ευρώ και ποινή 3 βαθμών έχει η προσπέραση οχήματος που στρίβει αριστερά.

Προσοχή και σεβασμός στο δρόμο

Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός πρέπει να σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, αλλά και τις σχετικές σηματοδοτήσεις. Καλύτερα μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση, παρά να έχετε ένα άσχημο ατύχημα. Απλά και μόνο γιατί ο οδηγός ο οδηγός ήθελε να προσπεράσει σε λάθος σε σημείο.

abb_img