Τι ξέρεις για τα run-flat ελαστικά;

Τα run-flat ελαστικά αποτελούν μία σύγχρονη λύση που εξαλείφει την ανάγκη για ρεζέρβες και κιτ επισκευής.

Ακούστε το άρθρο

Το τεράστιο πλεονέκτημα των runflat ελαστικών είναι πως ο οδηγός μπορεί να κινηθεί για αρκετά χιλιόμετρα ακόμα και μετά από διάτρηση. Επιπλέον ένας σημαντικός λόγος για να τα επιλέξει κανείς συγκριτικά με τα συμβατικά ελαστικά.

Ρεζερβουάρ: Τι πρέπει να προσέχουμε!

Αλήθεια όμως τι είναι τα run-flat ελαστικά;

Τα run-flat ελαστικά είναι σχεδιασμένα να μπορούν να κινούν το όχημα, ακόμα και μετά από πλήρη απώλεια αέρα. Μάλιστα αυτό είναι εφικτό μέσω ενισχυμένων πλευρικών τοιχωμάτων που υποστηρίζουν το βάρος του οχήματος όταν η πίεση του αέρα είναι χαμηλή ή μηδενική. Επιπλέον, ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει την πορεία του για μία ορισμένη απόσταση, συνήθως μέχρι 80 χιλιόμετρα. Επιπλέον η ταχύτητα του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80 χλμ./ώρα.

Οι τρεις βασικές υποκατηγορίες

Υπάρχουν 3 υποκατηγορίες run-flat ελαστικών. Στα περισσότερα μοντέλα παραγωγής υπάρχουν τα «self-supporting» run-flat ελαστικά. Επιπλέον οι άλλες δυο κατηγορίες είναι τα Self-Sealing και Auxiliary Supported Run Flat Systems.
Μάλιστα τα self-supporting run-flat λάστιχα (δείκτης SSR) έχουν ειδικό σχεδιασμό, με κατάλληλα ενισχυμένο σκελετό.

Ακρόμπαρα αυτοκινήτου: Τι είναι και πως λειτουργούν

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των run-flat ελαστικών

Ασφάλεια: Σε περίπτωση διάτρησης, ο οδηγός διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος. Στοιχείο που μειώνει τη πιθανότητα ατυχήματος.
Άνεση: Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή ελαστικού στη μέση του δρόμου. Χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία που δεν την περνάει ο οδηγός.
Χώρος: Η απουσία ρεζέρβας απελευθερώνει χώρο στο πορτ μπαγκάζ.

Μειονεκτήματα & περιορισμοί

Παρόλο που τα run-flat ελαστικά προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, έχουν και κάποιους περιορισμούς:
Κόστος: Είναι ακριβότερα σε σύγκριση με τα συμβατικά ελαστικά.
Άνεση: Ορισμένοι οδηγοί αναφέρουν ότι τα run-flat ελαστικά μειώνουν την άνεση λόγω των ενισχυμένων πλευρικών τοιχωμάτων.

Κλιματισμός στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συμβάλλουν στην ασφάλεια

Τα run-flat ελαστικά προσφέρουν μία σημαντική αναβάθμιση στην ασφάλεια κατά την οδήγηση. Ναι, είναι πιο ακριβά, ωστόσο το όφελος είναι τεράστιο στην οδική ασφάλεια. Επιπλέον και συνδυαστικά με το γεγονός πως ο οδηγός δεν χρειάζεται να αλλάξει λάστιχο στη μέση του δρόμου, είναι εύκολα αντιληπτό γιατί πολλοί οδηγοί τα προτιμούν.

abb_img