Το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα προέρχεται από τον άνεμο και τον ήλιο

Μια πρόσφατη έκθεση από το Ινστιτούτο για την Οικονομική Ενέργεια και τη Χρηματοοικονομική Ανάλυση (IEEFA) στις ΗΠΑ προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μορφή αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα καταφέρουν να εξοστρακίσουν τον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τον χώρο της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καταφέρουν να καλύψουν σχεδόν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ έως το 2026.

Συνεχής ανάπτυξη αναμένεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές

solar panels homes

«Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας αναμένει τώρα ότι οι εγκαταστάσεις σε κλίμακα κοινής ωφέλειας θα έχουν παραγωγή κατά μέσο όρο πάνω από 21.000 MW ετησίως έως το 2026, με κορυφή 25.000 MW το 2023», ανέφερε η IEEFA.

«Συνεχής ανάπτυξη αναμένεται επίσης στην αιολική παραγωγή των ΗΠΑ, με 37,7 GW νέας ισχύος που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή ή σε προηγμένη ανάπτυξη, η οποία θα προστεθεί στα 127,8 GW της υπάρχουσας εγκατεστημένης ισχύος».

windmills

Μάλιστα, ορισμένες πολιτείες στην Αυστραλία έχουν πλέον περιόδους κατά τις οποίες ολόκληρο το κρατικό δίκτυο τροφοδοτείται μόνο από τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στις στέγες των σπιτιών των ιδιωτών.

Διαβάστε επίσης: Η RWE και η ΔΕΗ δημιουργούν κοινοπραξία για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Καθώς αυτή η επανάσταση προχωρά και στις ΗΠΑ, η ηλιακή ενέργεια μικρής κλίμακας παρήγαγε 41,7 εκατομμύρια MWh ενέργεια το 2020, αύξηση 19% από το 2019.

Αυτή η ανάπτυξη πιθανότατα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς το κόστος θα συνεχίσει να μειώνεται και οι ανησυχίες για την αξιοπιστία του υπάρχοντος δικτύου διανομής της ενέργειας θα αυξηθούν.

Αν υποθέσουμε ότι θα συμβεί μια ετήσια αύξηση 15 % στην ηλιακή ενέργεια μικρής κλίμακας, αυτό θα οδηγήσει τον κλάδο σε παραγωγή σχεδόν 100 εκατομμύρια MWh το 2026.

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων πιθανότατα θα διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» στις αλλαγές αυτές. Οι πωλήσεις πρόκειται να αυξηθούν και έτσι θα υπάρχει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία V2G.

V2B: Η υπηρεσία που «μοιράζεται» ενέργεια από ένα όχημα προς ένα κτίριο

solar panels home

Υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλεί ενέργεια από την μπαταρία ενός οχήματος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ενός κτιρίου, και να μειωθεί η συνολική απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Πόσοι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη;

Η ανταπόκριση στη ζήτηση δεν πρόκειται για άντληση ενέργειας από το όχημα προς το δίκτυο, αλλά στην ουσία το φορτίο του κτιρίου είναι εκείνο που τελικά μειώνεται. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να σταλεί ενέργεια από την μπαταρία του οχήματος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ενός κτιρίου.

Το V2G, είναι μια τεχνολογία υπό συνεχή εξέλιξη που μας δείχνει τι αναμένεται να επακολουθήσει σύντομα.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!