Πόσοι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη;

Το κανάλι YouTube “Corridor Crew” μοιράστηκε ένα ενδιαφέρον βίντεο, το οποίο δείχνει ακριβώς πόσοι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται, ώστε η ενέργεια που θα παράγεται να μπορεί να τροφοδοτεί ολόκληρο τον κόσμο.

Το βίντεο ξεκινά με τον οικοδεσπότη να μας δείχνει μια μελλοντική εποχή, το 2100, και το πώς θα είναι αν ο κόσμος μεταβεί επιτυχώς στη βιωσιμότητα και δεν υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Οι απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην ενέργεια… δεν είναι τόσο απλές

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε εκείνο το κρίσιμο χρονικό σημείο όπου στην ουσία καλούμαστε να επιλέξουμε ποιο μέλλον θέλουμε πραγματικά και έθεσε το ερώτημα, πόσα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον κόσμο;

«Πόσα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον κόσμο;»

Προφανώς, ωστόσο, η ενέργεια που τροφοδοτεί όλο τον κόσμο δεν θα προέρχεται ποτέ 100% από ηλιακούς συλλέκτες.

Άλλες πηγές, όπως η αιολική ενέργεια και η υδροηλεκτρική ενέργεια, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί τροφή για σκέψη.

Διαβάστε επίσης: Τα οινοποιεία της Αυστραλίας γίνονται «πιο πράσινα» με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας

Ο συγκεκριμένος αριθμός δίνει μια απλή απάντηση…σε μια περίπλοκη ερώτηση. Στη συνέχεια όμως, το ταξίδι που παρακολουθούμε εξηγεί στην ουσία το πόσο περίπλοκη είναι στην πραγματικότητα η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.

«Η ενέργεια είναι ένας πραγματικά περίπλοκος τομέας και απλώς το να μιλάμε για το πόση ενέργεια χρησιμοποιούμε και να υπολογίζουμε πόσοι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να παρέχουν αυτή την ενέργεια δεν είναι απλά λάθος, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια συζήτηση χωρίς νόημα».

Οι παρανοήσεις ως προς το πώς λειτουργεί η ενέργεια, είναι πολλές

Το βίντεο εξηγεί, επίσης, ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις ως προς το πώς λειτουργεί η ενέργεια και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να καταρρίψει ορισμένους, σχετικά με την ενέργεια, “μύθους”.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που επισημαίνει είναι ότι η ανθρωπότητα σπαταλά τεράστιες ποσότητες ενέργειας και η καθαρή ενέργεια χρειάζεται για να καταφέρουμε να καλύψουμε όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Η ιδέα ότι δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απλά ένας μύθος, συζητείται συχνά, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων ανά τον κόσμο, αλλά ανάμεσα και στα μέλη των κυβερνήσεων ή των οργανισμών που συχνά καλούνται να πάρουν αποφάσεις.

Συνήθως, όσοι δεν συμφωνούν με την επιστήμη επωφελούνται από την καύση πετρελαίου, αερίου, μεθανίου και άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος γαλλικός νόμος που θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

Το βίντεο, εξηγεί ότι σε έναν χρόνο, η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας που παρέχει ο ήλιος στη Γη κάθε μία ώρα: 162.000.000.000.000.000 βατ-ώρες.

Ο αριθμός αυτός έχει εξαχθεί από τον συνολικό παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό του 2017.

Φυσικά, το να τροφοδοτείται ο κόσμος αποκλειστικά από τον ήλιο δεν είναι ένα πρακτικό σενάριο, αλλά είναι εντυπωσιακό να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούμε ετησίως από τον ήλιο σε… μόλις μία ώρα.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!