Το Airspeeder Mk4 είναι και ιπτάμενο και αγωνιστικό!

Το πρώτο ιπτάμενο και επανδρωμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι το Airspeeder Mk4, το οποίο δηλώνει έτοιμο για γρήγορες... πτήσεις.

Η Alauda Aeronautics από την Αυστραλία, παρουσίασε το το Airspeeder Mk4, το πρώτο ιπτάμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο με οδηγό. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό μονοθέσιο της Formula 1, ωστόσο την θέση των τροχών παίρνουν έλικες, ενώ στο πίσω μέρος δεσπόζει μία τουρμπίνα.

Το προηγούμενο μοντέλο ήταν το Mk3, το πρώτο ιπτάμενο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό όχημα των Αυστραλών. Ωστόσο, το Mk3 λειτουργούσε ρομποτικά χωρίς οδηγό-πιλότο, στοιχείο που το διαφοροποιεί από το Mk4.

Προφανώς, το Mk4 ανήκει στην κατηγορία των eVTOL, δηλαδή των οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Ουσιαστικά, αποτελεί την πρώτη έκδοση ενός «ιπτάμενου αγωνιστικού αυτοκινήτου», το οποίο θα συμμετέχει σε μία νέα κατηγορία αγώνων.

Auto-Dolly: Οι μεταφορές των αποσκευών στον… αυτόματο πιλότο!

Το Airspeeder Mk4 με κινητήρα υδρογόνου

Πιο συγκεκριμένα, το Airspeeder Mk4 έχει βάρος 950 κιλά και χρησιμοποιεί ως καύσιμο το υδρογόνο, αποδίδοντας 1.340 ίππους. Ειδικότερα, τροφοδοτείται από τη στροβιλογεννήτρια υδρογόνου Thunderstrike 1000 kW, παράγοντας ενέργεια για τη φόρτιση των μπαταριών, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τους κινητήρες.

Η μονάδα Thunderstike διαθέτει έναν 3D εκτυπωμένο καυστήρα, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τη θερμοκρασία της φλόγας υδρογόνου χαμηλή. Κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

Να σημειώσουμε ότι το Mk4 αναπτύσσει ανώτατη ταχύτητα 360 χλμ./ώρα, μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία του στον αέρα ξεπερνάει τα 300 χιλιόμετρα.

Vertiia: Ηλεκτρικό αεροσκάφος από την Αυστραλία

Και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Επιπλέον, η εταιρεία έχει εφοδιάσει το Mk4 με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα το σύστημα ώθησης. Μέσω των εν λόγω συστημάτων, το αγωνιστικό eVTOL, θα λειτουργεί όπως ένα μονοθέσιο της Formula 1, απλά στον… αέρα.

Παράλληλα, η Αlauda Aeronautics προγραμματίζει για τον επόμενο χρόνο το πρώτο πρωτάθλημα με ιπτάμενα και επανδρωμένα μονοθέσια στην Αδελαΐδα της νότιας Αυστραλίας. Η ίδια περιγράφει το εγχείρημά της ως «μηχανοκίνητο σπορ της επόμενης γενιάς».

Lilium: Ηλεκτρικά αεροσκάφη με μπαταρία από… πυρίτιο

O επικεφαλής της εταιρείας Matt Pearson, δήλωσε:

«Τώρα είναι η ώρα, οι πιο προοδευτικές, καινοτόμες και φιλόδοξες μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο, κατασκευαστές OEM και ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού να είναι μέρος ενός πραγματικά επαναστατικού νέου μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Τέλος, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές του Airspeeder Mk4 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!