Το Audi e-tron S Sportback «δίνει» φτερά σε ένα ηλιακό αεροσκάφος

Το ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kea Atmos Mk1, εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια του Audi e-tron S Sportback για να συλλέξει χρήσιμα δεδομένα.

Ένα Audi e-tron S Sportback «σήκωσε στις πλάτες του» ένα νέο ηλιακό αεροσκάφος, και το άφησε να πετάξει, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τη βελτίωση της ζωής στη Γη. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του ηλεκτροκίνητου αεροσκάφους Kea Atmos Mk1, το οποίο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την κίνησή του.

Πιο συγκεκριμένα, το ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της εταιρείας από τη Νέα Ζηλανδία, έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή εναέριων δεδομένων υψηλής ανάλυσης.

Η Heart Aerospace «πετάει» με… νέες μπαταρίες!

Το Kea Atmos Mk1 θα ελέγχει τους πάντες και τα πάντα

Ειδικότερα, το Kea Atmos Mk1 ζυγίζει 40 κιλά και έχει άνοιγμα φτερών 12,5 μέτρα. Ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να πετάξει ψηλότερα από τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη σε ύψος έως και 50.000 πόδια. Μάλιστα, μπορεί να είναι στον αέρα μέχρι και 16 ώρες συνεχόμενα.

Ουσιαστικά, θα έχει ελεγκτικό ρόλο, εποπτεύοντας οτιδήποτε έχει σχέση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα θα παρακολουθεί θαλάσσιες περιοχές για τυχόν…παρανομίες αλιευτικών σκαφών, καθώς και τεράστιες δασικές εκτάσεις για την «υγεία» των δέντρων.

Η εταιρεία δοκιμάζει ηλεκτρικά πρωτότυπα εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρώτο με την ονομασία X1, το δοκίμασε τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο μάλιστα πέταξε για 14 ώρες συνεχόμενα. Τον Φεβρουάριο του 2022, το πρωτότυπο X10 πραγματοποίησε πτήση 36 ωρών!

AIR ONE: Ένα ηλεκτρικό αεροσκάφος για… δύο!

Ο CEO της Kea Aerospace Mark Rocket, δήλωσε σχετικά:

«Είναι μια συναρπαστική χρονιά για την εταιρεία, καθώς αναλαμβάνουμε μια σειρά από απαιτητικές δοκιμές πτήσης στο ταξίδι μας προς τη στρατόσφαιρα. Ήταν απόλυτα συναρπαστικό να παρουσιάσουμε το αεροσκάφος Kea Atmos Mk1 στον διοικητή της NASA Bill Nelson, την αναπληρώτρια διοικητή της NASA Pamela Melroy τον περασμένο μήνα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με ένα ευρύ φάσμα διεθνών συμμετεχόντων στην αεροδιαστημική βιομηχανία».

Το Audi e-tron S Sportback τρέχει στα χιόνια!

Το Kea Atmos Mk2 είναι το επόμενο

Τέλος, η Kea δεν θα σταματήσει στο Atmos Mk1 και θα συνεχίσει με την ανάπτυξη του Atmos Mk2. Αυτό θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης και άνοιγμά φτερών σχεδόν τριπλάσιο από το Mk1, περίπου 30 μέτρα. Μάλιστα, θα πετάει ακόμη ψηλότερα, μέχρι και στα 65.000 πόδια.

Η Kea Aerospace ανάρτησε σχετικό video με την εκτόξευση του ηλιακού αεροσκάφους από το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στο YouTube.

Δείτε το video εδώ:

Editorial