Το ηλεκτρικό καταμαράν Neocean L’Overboat που ξεχωρίζει για την καινοτομία του

Εκτός από το ότι μοιάζει ιδιαίτερα διασκεδαστικό, κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ευκολία τι ακριβώς είναι το Neocean L’Overboat αφού πρόκειται για ένα καινοτόμο… «ηλεκτρικό καταμαράν με υδροπτέρυγα», το οποίο μόλις πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Inn’Ovations 2021 για επιχειρήσεις στην περιοχή Occitanie της Γαλλίας.

Το Overboat τράβηξε για πρώτη φορά στην προσοχή τον Νοέμβριο του 2019 και λίγο αργότερα κέρδισε το αγαπημένο βραβείο της κριτικής επιτροπής 2019 – Coupe de Couer du Jury – από την ένωση Française Pour le Bateau Electrique (Electric Boat Association of France). 

Ο δημιουργός του L’Overboat, ωκεανογράφος Vincent Dufour, ανέφερε ότι είχε συμπεριλάβει εξέχοντες βιομηχανικούς εταίρους στην ομάδα ανάπτυξης του σκάφους, έτσι ώστε η μετάβαση στον τρόπο παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης: Roboat: Το Άμστερνταμ ερευνά τις δυνατότητες των αυτόνομων ηλεκτρικών σκαφών

Βέβαια η συνολική ανάπτυξη κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποστήριξης του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ και των πολλών εργαστηρίων του.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του L’Overboat

Neocean L'Overboat 2

Το L’Overboat έχει μήκος 3,1 μέτρα και πλάτος 1,35 μέτρα από άκρη προς άκρη και ζυγίζει μόνο 100 κιλά. Για την ιπτάμενη έκδοση, το βάρος είναι προφανώς ένας σημαντικός παράγοντας και ένα από τα βασικά μέλη του σχεδιασμού.

Ο συνολικός σχεδιασμός του Overboat έγινε σε συνεργασία με την Yacht Design Collective και την JB Epron και είναι έξυπνος και πρακτικός. Για να ξεκινήσει, ο πιλότος θα πρέπει να τοποθετήσει τις μπαταρίες σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή και να το βάλει στο νερό και ύστερα τα πάντα είναι έτοιμα. Τα φτερά μπορούν να αφαιρεθούν για πλοήγηση σε ρηχά νερά.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, οι μπαταρίες είναι 48V με χωρητικότητα 3,36 kWh και ο κινητήρας είναι μοντέλο 4,5kW που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιοχές δεν απαιτείται άδεια προκειμένου να το οδηγήσει κανείς.

Η τελική του ταχύτητα είναι 15 κόμβοι και ανυψώνεται από το νερό σε 7,5 κόμβους. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για 2 ώρες συνολικά με μια μέση ταχύτητα γύρω στους 11 κόμβους, πριν χρειαστεί να το επαναφορτίσει. 

Neocean L'Overboat 3

Διαβάστε επίσης: Hydroflyer: Η ηλεκτρική… ιστιοσανίδα που υπόσχεται να αλλάξει τη σχέση μας με τη θάλασσα

Σύμφωνα με την ειδική πιστοποίηση Efficient Solution που διαθέτει το Overboat διαθέτει:

  • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την ταχύτητα του
  • 90% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με την κύρια εναλλακτική λύση
  • Είναι αθόρυβο

Το τελευταίο βραβείο “ανυψώνει” την πορεία του L’Overboat

hydrofoiling catamaran sea bike

Το τελευταίο βραβείο που συγκέντρωσε η L’Overboat φέρνει μαζί του επίσης με ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο.

Το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, η έδρα του Neocean και πολλά μέλη της ομάδας έρευνας και σχεδιασμού βρίσκονται στην περιοχή Occitanie της Γαλλίας. Κάθε χρόνο, ο οργανισμός περιφερειακής ανάπτυξης AD’OCC απονέμει τα βραβεία Inn’Ovations σε εξαιρετικές τοπικές εταιρείες.

Το ηλεκτρικό L’Overboat ελέγχθηκε από 100 περιφερειακούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι επέλεξαν τους νικητές.

Φέτος, η 40η επέτειος της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκαν 227 συμμετοχές και το Overboat όχι μόνο έλαβε το βραβείο «Ευφυής και βιώσιμη κινητικότητα» και το βραβείο 5.000 ευρώ, αλλά και εππλέον 30.000 ευρώ που θα επιταχύνουν την “ανύψωση” της εταιρείας στα επόμενα στάδια της εξέλιξής της.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!