Η ABB «ηλεκτρίζει» τα… ύδατα της Λισαβόνας!

Η Λισαβόνα απέκτησε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό σκάφος, το οποίο παρέχει η εταιρεία ABB, για βιώσιμες μετακινήσεις στον ποταμό Τάγο.

Ακούστε το άρθρο

Η νέα εποχή για τις υπηρεσίες μετακίνησης στη Λισαβόνα μόλις «άνοιξε», καθώς πλέον διαθέτει το πρώτο σκάφος της με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση. H σουηδική-ελβετική εταιρεία ABB, ήταν εκείνη που παρέδωσε το σκάφος στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Αυτό είναι το πρώτο από τα 10 νέα ηλεκτρικά πλοία, τα οποία θα αναλάβουν τις μετακινήσεις κατά μήκος του ποταμού Τάγου. Η ABB παρέδωσε το ηλεκτρικό πλοίο στην διαχειρίστρια εταιρεία οχηματαγωγών Transtejo από το ναυπηγείο Astilleros Gondán.

Domus: Ένα ηλεκτρικό και ηλιακό… τριμαράν!

Μεγάλο και με ταχύτατη επαναφόρτιση

Όπως ανέφερε η εταιρεία, τα νέα πλοία θα πάρουν την θέση παλαιότερων οχηματαγωγών πλοίων με θερμικούς κινητήρες. Να σημειώσουμε, ότι το νέο ηλεκτρικό σκάφος έχει μήκος 40 μέτρα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 540 επιβάτες.

Η αρθρωτή πλατφόρμα της ABB για ηλεκτρικά πλοία, Onboard DC Grid, ελέγχει τη διανομή ενέργειας του πλοίου. Ακόμη, η μπαταρία 1860 kWh που φέρει κάθε πλοίο μπορεί επαναφορτίσει μέσα σε 5 έως 10 λεπτά.

Ιδού το ηλιακό καταμαράν ALVA Yachts OCEAN ECO 78!

Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει τα συστήματα ελέγχου και ανόρθωσης, ενώ το σύστημα επικοινωνίας αναγνωρίζει πότε φτάνει το πλοίο, την κατάσταση φόρτισης και την ισχύ που είναι απαραίτητη για τη φόρτιση.

Σύμφωνα με την ΑΒΒ, υπάρχουν 586 πλοία που λειτουργούν με μπαταρίες, ενώ άλλα 195 είναι υπό παραγγελία. Τέλος, τα 10 ηλεκτρικά πλοία θα βοηθήσουν την Πορτογαλία να πετύχει τον στόχο της. Ποιος είναι αυτός; Φυσικά, η ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Ηλεκτρικά σκάφη: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… ξέρουν!

Ο πρόεδρος του τμήματος ABB Marine & Ports, Juha Koskela, δήλωσε:

«Η Λισαβόνα κάνει θραύση ως πρωτοπόρος στις φιλικές προς το περιβάλλον δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς πολλές πόλεις του κόσμου συνειδητοποιούν τα οφέλη που προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχηματαγωγά πλοία για τη βιωσιμότητα.

Η ηγετική θέση της ΑΒΒ στις ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τα αστικά οχηματαγωγά πλοία είναι ένα πολύ ορατό παράδειγμα της δουλειάς μας, για να κάνουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία ασφαλέστερη, εξυπνότερη και πιο βιώσιμη. Εμείς στην ΑΒΒ είμαστε υπερήφανοι που διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας της ναυτιλία».

abb_img