«Το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, αλλά μέσα μεταφοράς»

Το ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, άλλα μέσα μεταφοράς και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Όταν όλο το τοπίο των μετακινήσεων βρίσκεται εν μέσω ραγδαίων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν τα μέσα μικροκινητικότητας αρχίζουν να αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερες διαδρομές που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητο τότε πως οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά αναφορικά με την οδηγική συμπεριφορά και το πλαίσιο των ασφαλών μετακινήσεων;

Μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής Και Οδικής Ασφάλειας για 600 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς

escooters

«Μην οδηγείτε ποτέ φορώντας ακουστικά, αλλά φοράτε πάντα κράνος, ακόμη και στο ποδήλατο ή το πατίνι», «το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, αλλά μέσα μεταφοράς».

Συμβουλές όπως αυτές άκουσαν περίπου 600 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, που συνδέθηκαν ηλεκτρονικά για να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια», που διοργάνωσε το 2ο Πειραματικό ΓεΛ Κιλκίς σε συνεργασία με το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και την Τροχαία Κιλκίς, υπό την αιγίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Οι συμβουλές που δόθηκαν αφορούσαν οδηγούς, συνεπιβάτες, ποδηλάτες αλλά και πεζούς. Η ενημέρωση, που έγινε με κύριο ομιλητή τον Διοικητή της Τροχαίας Κιλκίς Ευστάθιο Κουρτίδη, χωρίστηκε σε δυο ενότητες.

Στην πρώτη, τα παιδιά άκουσαν οδηγίες για το πώς να είναι καλοί συνοδηγοί, ενώ η δεύτερη θεματική επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά τους, όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο και πατίνι.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην φορούν ακουστικά για να ακούνε μουσική, γιατί μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή τους

lime e-scooters

«Το ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, άλλα μέσα μεταφοράς και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ενώ στις πιο σημαντικές οδηγίες που δόθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν τα παιδιά να φορούν φωσφορούχο γιλέκο και οπωσδήποτε έχουν φώτα μπρος και πίσω στο ποδήλατο τους, ακόμη και αν το χρησιμοποιούν έστω και λίγα μέτρα», διευκρίνησε η καθηγήτρια (Φυσικός – Πληροφορικής – Φιλόλογος) του λυκείου Αικατερίνη Ρώσσιου.

Τονίστηκε ακόμη ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ανεβαίνουν δυο άτομα στο πατίνι, ενώ θα πρέπει ακόμη και ως οδηγοί σε πατίνι ή ποδήλατο, να σέβονται τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, ενώ είναι σημαντικό να μην φορούν ακουστικά για να ακούνε μουσική, γιατί ενδεχομένως να μην ακούσουν μία κόρνα ή να αποσπαστεί η προσοχή τους στο δρόμο.

Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, είναι σημαντικό να διαμορφωθεί μια σωστή οδηγική συμπεριφορά στα παιδιά ακόμη και ως συνοδηγοί, αφού τα ίδια θα είναι οι αυριανοί οδηγοί.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!