Το ηλεκτρικό ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς

Το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, άλλα μέσα μεταφοράς και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Όταν όλο το τοπίο των μετακινήσεων είναι εν μέσω ραγδαίων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μέσα μικροκινητικότητας πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες διαδρομές που μέχρι πρότινος έγιναν με αυτοκίνητο. Πρέπει, λοιπόν, να τα εκπαιδεύουμε αναφορικά με την οδηγική συμπεριφορά και το πλαίσιο των ασφαλών μετακινήσεων. Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι παιχνίδι αλλά μέσο μεταφοράς.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι παιχνίδι

escooters

«Μην οδηγείτε ποτέ φορώντας ακουστικά, αλλά φοράτε πάντα κράνος, ακόμη και στο ποδήλατο ή το πατίνι», «το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, αλλά μέσα μεταφοράς».

Συμβουλές όπως αυτές άκουσαν περίπου 600 μαθητές από γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, που συνδέθηκαν ηλεκτρονικά για να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια», που διοργάνωσε το 2ο Πειραματικό ΓεΛ Κιλκίς σε συνεργασία με το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και την Τροχαία Κιλκίς, υπό την αιγίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Οι συμβουλές αφορούσαν οδηγούς, συνεπιβάτες, ποδηλάτες αλλά και πεζούς. Η ενημέρωση, που έγινε με κύριο ομιλητή τον Διοικητή της Τροχαίας Κιλκίς Ευστάθιο Κουρτίδη, είχε  δυο ενότητες.

Στην πρώτη, άκουσαν οδηγίες για το πώς είναι καλοί συνοδηγοί, ενώ η δεύτερη θεματική αφορούσε στη συμπεριφορά, όταν χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην φορούν ακουστικά για να ακούνε μουσική, γιατί μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή τους

lime e-scooters

«Το ποδήλατο και το πατίνι δεν είναι παιχνίδια, άλλα μέσα μεταφοράς και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Οι πιο σημαντικές οδηγίες στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν τα παιδιά να φορούν φωσφορούχο γιλέκο. Να έχουν φώτα μπρος και πίσω στο ποδήλατο τους, ακόμη και αν το χρησιμοποιούν έστω και λίγα μέτρα.» Διευκρίνησε η καθηγήτρια (Φυσικός – Πληροφορικής – Φιλόλογος) του λυκείου Αικατερίνη Ρώσσιου.

Τονίστηκε ακόμη ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ανεβαίνουν δυο άτομα στο πατίνι, ενώ θα πρέπει ακόμη και ως οδηγοί σε πατίνι ή ποδήλατο, να σέβονται τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, ενώ είναι σημαντικό να μην φορούν ακουστικά για να ακούνε μουσική, γιατί ενδεχομένως να μην ακούσουν μία κόρνα ή να αποσπαστεί η προσοχή τους στο δρόμο.

Είναι σημαντική η διαμόρφωση μιας σωστής οδηγικής συμπεριφοράς στα παιδιά, αφού τα ίδια θα είναι οι αυριανοί οδηγοί.

Editorial