SILENT-60: Το νέο ηλιακό καταμαράν της Silent Yachts

Και ενώ τα ηλιακά σκάφη της Silent Yachts έχουν πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, το SILENT-60 θα εξοπλιστεί επίσης με ένα kite 9-13.

Και ενώ όλα τα σκάφη της Silent Yachts διαθέτουν πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, το SILENT-60 θα εξοπλιστεί επίσης με ένα kite 9-13 τετραγωνικών μέτρων, που θα παράγει επιπλέον ισχύ για να κινείται το γιοτ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Heike και Michael Köhle, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει μαζί πάνω από 75.000 ναυτικά μίλια σε όλο τον κόσμο και κάπως έτσι…αποφάσισαν ότι έπρεπε να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για μπορούν τα γιοτ να προωθούνται με καθαρή ενέργεια.

Η πορεία της Silent Yachts

Μετά την έναρξη της έρευνας τους σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών για ηλιακά γιοτ το 2004, η Silent Yachts συγκέντρωσε δεδομένα ιστιοπλοΐας πέντε ετών και έτσι κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο της καταμαράν που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, το Solarwave 46.

Μετά από πενταετείς δοκιμές στη θάλασσα που ξεκίνησαν το 2010, η Silent Yachts είχε μια  ιδέα για ένα ηλιακό γιοτ. Έτσι ξεκίνησε τη παραγωγή πολυτελών βιώσιμων σκαφών το 2016 με πρώτο το SILENT-64. Μέχρι το 2018, το SILENT-64 είχε γίνει το πρώτο καταμαράν με ηλιακή ενέργεια που διέσχισε τον Ατλαντικό, από την Ισπανία στα Μπαρμπέιντος σε 16 ημέρες.

Το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε μια συνεργασία με τον Όμιλο Volkswagen, ο οποίος θα προμηθεύσει όλα τα εξαρτήματα και τις μπαταρίες για ένα νέο γιοτ 50 ποδιών. Το γιοτ θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια της Cupra και θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MEB της VW.

Νωρίτερα φέτος, η Silent Yachts παρουσίασε και το SILENT-60 ως την πιο ισχυρή, ανανεωμένη γενιά του SILENT-64. Με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, το καταμαράν SILENT-60 ξεχωρίζει από άλλα ηλιακά γιοτ χρησιμοποιώντας ακόμη πιο βιώσιμες τεχνικές πρόωσης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλιακού γιοτ SILENT-60

Προφανώς είναι ένα γιοτ που χρησιμοποιεί αποκλειστικά αμιγώς ηλιακή ενέργεια. Εκτός αυτού η Silent Yachts διαθέτει μια πρόσθετη επιλογή ενός τύπου kite, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη καθαρή εμβέλεια στο Silent-60.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το SILENT-60 θα είναι το πρώτο σκάφος που θα διαθέτει kite 9 ή 13 τετραγωνικών μέτρων. Αν και η επιλογή θα είναι αργότερα διαθέσιμη σε όλα τα μοντέλα της Silent Yacht.

Όταν φτάσει στο βέλτιστο ύψος πτήσης του, το kite παράγει πρόσθετη ενέργεια για το ηλιακό γιοτ.

Ο ιδρυτής της Silent Yacht, Michael Köhler, εξηγεί πιο αναλυτικά:

«Τα κύρια πλεονεκτήματα ενός kite σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα πανιών είναι ότι δεν σκιάζει τους ηλιακούς συλλέκτες και παράγει έως και 10 φορές περισσότερη ισχύ ανά τετραγωνικό μέτρο από ένα παραδοσιακό πανί. Επιπλέον, εξοικονομεί περίπου 1,5 τόνο βάρους και κοστίζει πολύ λιγότερο. Και εκτός από αυτό, είναι πολύ διασκεδαστικό!»

Εκτός από τo kite, το γιοτ SILENT-60 διαθέτει 42 ηλιακούς συλλέκτες. Αυτοί συγκεντρώνουν 17 kWp ενέργειας από τον ήλιο για την τροφοδοσία δύο ηλεκτροκινητήρων 340 kW.

Το σύστημα φέρει μπαταρία χωρητικότητας έως 286 kWh.

Η GM απέκτησε το 25% της εταιρείας ηλεκτρικών σκαφών Pure Watercraft

Απλησίαστη η τιμή του

Σύμφωνα με τη Silent Yachts, το SILENT-60 μπορεί να ταξιδεύει αποτελεσματικά με μηδενικές εκπομπές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια για έως και 100 ναυτικά μίλια την ημέρα. Μάλιστα μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό για εβδομάδες.

Η ταχύτητα του σκάφους είναι έξι έως οκτώ κόμβοι. Ωστόσο μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 20 κόμβων χρησιμοποιώντας τους αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες.

Το SILENT-60 διαθέτει τέσσερις καμπίνες επισκεπτών, αλλά μπορεί να σχεδιαστεί με προσαρμοσμένη διάταξη για όσους επιθυμούν να πληρώσουν…λίγο περισσότερο. Να αναφέρουμε εδώ ότι η τιμή του SILENT-60 ξεκινά από τα 2,39 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, η κατασκευή του πρώτου από αυτά τα ηλιακά γιοτ SILENT-60 έλαβε χώρα στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει μελλοντικά την κατασκευή κάποιων από τα γιοτ της και στην Ιταλία. Είναι βέβαιο ότι ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά σκάφη θα κάνουν το παρθενικό τους ταξίδι… πολύ σύντομα.

Editorial