Το «ιπτάμενο» τρένο του Wuppertal σας περιμένει!

To «ιπτάμενο» τρένο Scwebebahn, είναι διαθέσιμο για εναέριες βόλτες, πάνω από τους δρόμους της πόλης Wuppertal, στη Γερμανία.

Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για ιπτάμενο τρένο σήμερα, αυτομάτως το μυαλό πάει σε φουτουριστικούς συρμούς να πετούν πάνω από τους δρόμους. Προφανώς, κάνοντας το ταξίδι μας ταχύτατο, περιπετειώδες, καθώς και ασφαλές. Παράλληλα, από ψηλά οι επιβάτες έχουν απίστευτη θέα όσο πηγαίνουν στη δουλειά τους, για ψώνια ή ακόμα και για καφέ.

Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως το τρένο του μέλλοντος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο μελλοντικό δεν είναι. Για την ακρίβεια είναι παλιό, πολύ παλιό. Και πιο συγκεκριμένα, από τον 19ο αιώνα!

Το ιπτάμενο τρένο Schwebebahn

Το «ιπτάμενο» τρένο του Wuppertal σας περιμένει!

Το Wuppertal Schwebebahn είναι το κρεμαστό τρένο που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Γερμανία το 1901. Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1880, όπου η ανάγκη για γρήγορες μετακινήσεις ήταν πιο επιτακτική από ποτέ.

Η πόλη του Wuppertal αντιμετώπιζε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Η περιοχή άκμαζε εξαιτίας της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Άρα οι κάτοικοι έπρεπε κάπως να κυκλοφορούν. Ωστόσο, η μεγάλη κοιλάδα του ποταμού δεν επέτρεπε τις παραδοσιακές σιδηροδρομικές γραμμές, με τον Eugen Langen να δίνει τη λύση.

Ραγδαία επέκταση μέσα σε λίγα χρόνια

Σχεδόν 20.000 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για τον σιδηρόδρομο που διέσχιζε την πόλη. Οι 20 όμορφοι σταθμοί του, συμπλήρωναν το γυάλινο και ξύλινο εσωτερικό των βαγονιών, τα οποία μπορούσαν να μεταφέρουν 65 άτομα το καθένα.

Τα επόμενα χρόνια, το μήκος του τρένου αυξήθηκε από δύο σε έξι βαγόνια, τα οποία εκτελούσαν δρομολόγιο κάθε πέντε λεπτά.

Ο αριθμός των επιβατών έπεσε πολύ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προφανώς, γιατί πολλοί από τους εργάτες του Wuppertal υπηρετούσαν στον στρατό. Αλλά μέχρι το 1925 το δίκτυο είχε ήδη μεταφέρει 20 εκατομμύρια επιβάτες.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το πρώτο δρομολόγιο του Λευκού Βέλους!

Ο διασημότερος επιβάτης του τρένου είναι ένας ελέφαντας

Ο πιο διάσημος επιβάτης του δεν είναι άλλος από τον Tuffi τον ελέφαντα, ο οποίος μάλιστα κινδύνεψε αρκετά στο ταξίδι του. Το 1950, ο Tuffi επιβιβάστηκε στο Schwebebahn μαζί με τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, όπου έδινε τις παραστάσεις του, Franz Althoff.

Fun fact, o Althoff έπρεπε να αγοράσει συνολικά πέντε εισιτήρια. Ένα για τον εαυτό του και… τέσσερα για τον ελέφαντα για τους προφανείς λόγους!

Το «ιπτάμενο» τρένο του Wuppertal σας περιμένει!

Ωστόσο, το βαγόνι ήταν γεμάτο με δημοσιογράφους και αξιωματούχους, οι οποίοι εμπόδισαν τον Tuffi να γυρίσει, προκαλώντας του πανικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πηδήξει από το βαγόνι και να προσγειωθεί στο ποτάμι που ήταν από κάτω. Το ποτάμι είχε βάθος μόλις 50 εκατοστά. Όμως για καλή του τύχη, το σημείο το οποίο έπεσε είχε λάσπη, γλιτώνοντας τα χειρότερα με μερικές γρατζουνιές.

Το 2020, ο καλλιτέχνης Bernd Bergkemper δημιούργησε άγαλμα αφιερωμένο στον Tuffi. Το οποίο βρίσκουμε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε.

Το «ιπτάμενο» τρένο σήμερα

Από το 2019, το τρένο ξαναλειτουργεί και οι κάτοικοι το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους. Μέχρι την περίοδο πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το τρένο μετέφερε ετησίως 25 εκατομμύρια επιβάτες.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες!

Το Schwebebahn παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και το 1999 θεωρείτο ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς, καταγράφοντας λίγα ατυχήματα στα 100 χρόνια λειτουργίας του.

v

Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά γράφτηκε η πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας του. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 47 τραυματίστηκαν, μετά από σύγκρουσή του με ένα σιδερένιο βαρύ αντικείμενο κατά τη διάρκεια εργασιών.

Επιπλέον, το 2018 ένα καλώδιο τροφοδοσίας μήκους 350 μέτρων έπεσε στον δρόμο και απενεργοποίησε το Schwebebahn για σχεδόν εννέα μήνες. Είναι η μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας στην ιστορία του.

Μπορείτε κι εσείς να είτε από κοντά το «ιπτάμενο» τρένο Schwebebahn του Wuppertal. Να θαυμάσετε από κοντά το πρώτο βαγόνι του 1900 και γιατί όχι, να κάνετε μια βόλτα με αυτό. Όπως ο Γουλιέλμος ο Β’ και η σύζυγός του.

abb_img