Το Kia EV9 μας ανοίγει την… ηλεκτρική «καρδιά» του!

Η Kia προχώρησε σε ανακοίνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του νέου αμιγώς ηλεκτρικού EV9, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψή του.

Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγες μέρες, η Kia μας αποκάλυψε το νέο και αμιγώς ηλεκτρικό EV9. Είναι ένα SUV, το οποίο η κορεάτικη φίρμα θα τοποθετήσει στην κορυφή της γκάμας της. Μάλιστα, αυτό που εντυπωσίασε, είναι η τετραγωνισμένη εικόνα του μοντέλου, το οποίο ακολούθησε πιστά την εμφάνιση του πρωτότυπου.

Το 5 μέτρων αμάξωμα του EV9 είναι ικανό να προσφέρει άνετες μετακινήσεις σε μία πολυμελή οικογένεια, διαθέτοντας όλες τις ανέσεις. Μάλιστα, μία από αυτές είναι τα περιστρεφόμενα πίσω καθίσματα, ώστε οι επιβαίνοντες να έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Ωστόσο, κατά την αποκάλυψη του νέου Kia η εταιρεία δεν προχώρησε σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες των συστημάτων κίνησης του EV9.

Νέο Kia EV9: Με κυριολεκτικά… πρωτότυπη σχεδίαση

Με έως 385 ίππους και online αναβαθμίσιμη ισχύ το Kia EV9

Τώρα, η κορεάτικη φίρμα επιστρέφει για να αποκαλύψει τις 3 επιλογές αμιγώς ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης του EV9. Ξεκινώντας από την «μικρότερη» εκδοχή RWD Standard, η οποία διαθέτει μία μπαταρία με χωρητικότητα 76,1 kWh. Επιπλέον, αυτή η μπαταρία δίνει ενέργεια σε έναν ηλεκτροκινητήρα 218 ίππων και 350 Nm ροπής. Από πλευράς επιδόσεων, η έκδοση αυτή μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 8,2 δευτερόλεπτα.

Για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω σε αυτονομία, η επόμενη επιλογή αφορά την έκδοση RWD Long Range του Kia EV9. Πιο συγκεκριμένα, αυτή διαθέτει μία μπαταρία με χωρητικότητα 99,8 kWh και ένα ηλεκτρικό μοτέρ με 204 ίππους.

Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, η προσφερόμενη αυτονομία «αγγίζει» τα 541 χιλιόμετρα κατά WLTP, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει ζάντες διάστασης 19 ιντσών. Επιπλέον, το EV9 σε αυτή την έκδοση, μπορεί να ανακτήσει αυτονομία 239 χιλιομέτρων σε μόλις 15 λεπτά, με τη χρήση ταχυφορτιστή.

Kia Concept EV5: O μικρός «αδελφός» του EV9

Το Kia EV9 μας ανοίγει την… ηλεκτρική «καρδιά» του!

Τέλος, η Kia προσφέρει την επιλογή της έκδοσης AWD, στην οποία το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης έχει 2 ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. Εκεί, η ιπποδύναμη ανεβαίνει στους 385 ίππους, ενώ η ροπή φτάνει τα 600 Nm. Φυσικά, ανάλογα γρήγορη είναι και η επιτάχυνση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα, η οποία είναι εφικτή σε μόλις 6 δευτερόλεπτα. Όμως, σε αυτό το σημείο, η Kia δίνει στους πιο απαιτητικούς μία επιπλέον επιλογή.

Μέσω του Kia Connect Store, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει την επιλογή Boost. Αρχικά, αυτή η λειτουργία συμβάλλει στην μείωση του χρόνου επιτάχυνσης. Ειδικότερα, το «0-100» περιορίζεται στα 5,3 δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα η ροπή αυξάνεται κατά 100 Nm, φτάνοντας τα 700 Nm.

Kia: Θρίαμβος στα Good Design Awards

Το Kia EV9 μας ανοίγει την… ηλεκτρική «καρδιά» του!

Ντεμπούτο στην αγορά της Κορέας και σε έκδοση GT-Line

Εκτός από την έκδοση που είδαμε κατά την αποκάλυψη του μοντέλου, η Kia σκοπεύει να τονώσει περαιτέρω τον χαρακτήρα του EV9. Ειδικότερα, θα προσφέρει και την έκδοση GT-Line, η οποία θα διαθέτει πιο σπορτίφ χαρακτηριστικά σε επίπεδο εμφάνισης.

Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Kia θα κάνει το ντεμπούτο της στην Έκθεση Seoul Mobility Show. Έπειτα, θα κάνει πρεμιέρα στη Βόρεια Αμερική στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στη Νέα Υόρκη. Οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν από την Κορέα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές.

abb_img