Το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 στην «αρένα» της επαγωγικής φόρτισης

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία της “Arena Del Futuro” («Αρένα του Μέλλοντος»), της πίστας που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Stellantis για τη δοκιμή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαγωγική φόρτιση.

Μέρος του ευρύτερου στρατηγικού πλάνου εξηλεκτρισμού του Ομίλου Stellantis  που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατά τη διάρκεια του EV Day αποτελεί και η συμμετοχή του σε αυτό το ιδιαίτερο πρόγραμμα έρευνας και δοκιμών της πρωτοποριακής τεχνολογίας της δυναμικής επαγωγικής φόρτισης.

Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών, η πίστα “Arena Del Futuro” που βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο A35, ο οποίος ενώνει τη Μπρέσια με το Μιλάνο, είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί με τη συμβολή της Stellantis.

Η πίστα μήκους 1.050 μέτρων βρίσκεται σε χώρο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α35 στη Μπρέσια της Ιταλίας και τροφοδοτείται από ηλεκτρική ισχύ ύψους 1 MW.

Η «φουτουριστική αρένα» με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την επαγωγική φόρτιση

fiat
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις δοκιμές Δυναμικής Επαγωγικής Φόρτισης (DWPT) θα παίξει το καινοτόμο, νέο ηλεκτρικό FIAT 500.

Μετά την αναγνώριση των τεχνολογιών φόρτισης μέσω του οδοστρώματος και των τελικών ρυθμίσεων στη σχεδίαση της πίστας, η 3η φάση του προγράμματος ξεκινά με επίκεντρο τη δοκιμή των συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Η λειτουργία της πίστας μήκους 1.050 μέτρων εγκαινιάστηκε με επιτυχία, με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW να επιτρέπει τη χρήση της “Arena del Futuro” ως ενός καινοτόμου πεδίου δοκιμών για τη διαδικασία φόρτισης αυτοκινήτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει.

Ήδη, το ηλεκτρικό μοντέλο Fiat 500 έχει καλύψει αρκετές εκατοντάδες χιλιομέτρων σε δοκιμές σε αυτή τη «φουτουριστική αρένα» με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στόχος είναι να διερευνηθεί πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT – Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον από τις μεταφορές. Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

Στόχος είναι οι χρήστες να απολαμβάνουν όχι μόνο καινοτόμα οχήματα με μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση, αλλά συνολικά ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που θα καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους.

Έως το 2025, η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηρίζοντας τα πλάνα προστασίας του πλανήτη και παράλληλα προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ικανοποίησης πελατών.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα λύση που δίνει πειστική απάντηση στα θέματα της αυτονομίας και της φόρτισης», σημείωσε η κ. Anne-Lise Richard, Επικεφαλής σε Παγκόσμιο επίπεδο του τομέα e-Mobility της Stellantis.

Αυστριακό σύστημα πρωτοποριακής φόρτισης για ηλεκτρικά ταξί

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν στην EV Day τον περασμένο Ιούλιο, η κ. Anne-Lise Richard συμπλήρωσε: «Επιταχύνουμε το ρόλο μας στη διαμόρφωση της αυτοκίνησης του μέλλοντος. Η τεχνολογία DWPT δείχνει πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών. Η φόρτιση των οχημάτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς το χρόνο φόρτισης και το μέγεθος των μπαταριών.»

Με το σύστημα DWPT, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα ενώ κινούνται στις ηλεκτροδοτούμενες λωρίδες, με τις σχετικές υποδομές να βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο.

To «momentum» της υποδομής για την ασύρματη φόρτιση των λεωφορείων

Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που φέρουν τον κατάλληλο αποδέκτη, ο οποίος μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από το οδόστρωμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, το σύστημα θα συνεργάζεται με προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας συμβάλλοντας και στην ασφάλεια τον οχημάτων που κινούνται κατά μήκος της εγκατάστασης.

Τέλος, η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλη προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!