Το σχέδιο της NASA για τις πτήσεις drone

Το όραμα του DRF δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στα drones, στη θεωρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και για μεγάλα αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη.

Ακούστε το άρθρο

Ας πούμε πως κάποια στιγμή αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε σε ένα μέρος που έχει ηλιοφάνεια και να καθίσετε κάτω από τον ήλιο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να πιείτε κάποια κοκτέιλ. Αυτό, που θα κάνατε, πρώτα από όλα, θα ήταν να τσεκάρετε τον καιρό των αγαπημένων σας περιοχών στο smartphone σας για να δείτε την πρόγνωση των επόμενων ωρών. Η NASA, λοιπόν, δίνει τη λύση.

Στην ουσία, αναζητήσατε πληροφορίες, τις συλλέξατε, αποφασίσατε τι σημαίνουν, «ζυγίσατε» τις επιλογές σας και, εν τέλει, πήρατε την τελική σας απόφαση. Τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα.

Το Data and Reasoning Fabric της NASA

Αυτή η δυνατότητα που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι η γενικότερη ιδέα πίσω από το project DRF της NASA.

Το Data and Reasoning Fabric είναι ένα project που επεξεργάζεται η NASA και το οποίο εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας μίας εξελιγμένης υποδομής πληροφοριών που θα έχει την ικανότητα να συνδέει και να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στα αυτόνομα οχήματα σε πραγματικό χρόνο.

Τα θεμέλια της «έξυπνης» πόλης του μέλλοντος

Για παράδειγμα, , ένα αυτόνομο, ιπτάμενο drone θα μεταφέρει προϊόντα, θα μεταφέρει ανθρώπους από το ένα μέρος στο άλλο. Θα συμβάλλει, επομένως, τον εντοπισμό πυρκαγιών και κάνει και τόσα άλλα πράγματα.

 

Για να μπορέσουν να δώσουν σε αυτά τα eVTOL όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, οι καινοτόμοι αεροναυπηγοί της NASA πειραματίζονται με αυτό που αποκαλούν «Κόμβοι Άκρων».

 H General Motors σχεδιάζει αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα για τους αστροναύτες στη Σελήνη

Οι «Κόμβοι Άκρων» είναι συσκευές, όπως είναι τα γνωστά μας router, οι οποίες θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου «πλέγματος» υπολογιστών που θα στέλνουν ακριβείς πληροφορίες. Αυτές έχουν να κάνουν με την εναέρια κυκλοφορία του κάθε drone σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε!

Αυτή η υποδομή θα αποτελέσει αυτό που κάποιοι αποκαλούν «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος.

Το βασικό στοιχείο αυτού του νέου project της NASA είναι οι «Κόμβοι Άκρων», οι οποίοι συνεισφέρουν σημαντικά στο όραμα του DRF. Το έργο αυτών των «κόμβων» δεν θα είναι μόνο η μεταφορά των δεδομένων, αλλά και η ανάλυσή τους. Αυτός είναι και ο γενικότερος «συλλογισμός» πίσω από το Data and Reasoning Fabric.

Οι «Κόμβοι Άκρων» θα λειτουργούν αυτόματα. Θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα, θα τα μεταφράζουν σε χρήσιμες πληροφορίες και θα ενημερώνουν τα drone. Ο κοντινότερος «Κόμβος Άκρων» θα στέλνει στο αυτόνομο, ιπτάμενο όχημα συγκεκριμένες πληροφορίες για την πτήση του και οδηγίες που αφορούν στην «έξυπνη» πόλη.

Από πού είναι τα δεδομένα;

Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι το από πού είναι όλα αυτά τα δεδομένα και πως θα είναι προσβάσιμα.

Το DRF οραματίζεται μία ψηφιακή «αγορά» στην οποία διάφοροι πάροχοι, όπως πχ υπηρεσίες πρόγνωσης του καιρού, υπηρεσίες χαρτών, εταιρείες ερευνών, υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας και άλλες θα προσφέρουν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους στις εταιρείες που θα χρησιμοποιούν τα drones, μέσω ψηφιακών συμφωνιών.

Ως αντάλλαγμα, οι εταιρείες που θα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες, θα διαχέουν τα δεδομένα.

NASA

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι από τις συμφωνίες  μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της αγοράς.

Λαμβάνοντας τις πληροφορίες, το drone θα αντιλαμβάνεται εάν ο καιρός είναι καλός ή όχι, ένα θα πρέπει να πετάξει ψηλότερα ή χαμηλότερα από το σύνηθες ύψος πτήσης, λόγω πιθανής πυκνής εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και πολλά άλλα.

Επιπλέον, το drone θα μαθαίνει να αποφεύγει τυχαία εμπόδια, ενώ κάθε νέα πληροφορία θα την μεταφέρει στο σύστημα. Θα τη χρησιμοποιεί,δηλαδή, άλλο drone που θα πετάει στην περιοχή την ίδια στιγμή ή αργότερα.

Εάν όλα πάνε καλά με το DRF τα drones θα έχουν  τις πληροφορίες για την εκτέλεση της πιο ασφαλούς διαδρομής.

Το όραμα του DRF δεν αφορά αποκλειστικά στα drones. Στη θεωρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και για μεγάλα αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη.

⇒: Το V2X θα αλλάξει για πάντα τη σχέση μας με τη μετακίνηση

abb_img