Το V2X θα αλλάξει για πάντα τη σχέση μας με τη μετακίνηση

Η Vehicle-to-everything συνδεσιμότητα θα μπορούσε να προσφέρει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Για χρόνια, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες μεταφορών, συγκοινωνιολόγοι και εταιρείες τεχνολογίας συζητούν για τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η συνδεσιμότητα ενός οχήματος με… τα πάντα!

Vehicle-to-everything (V2X) ονομάζεται η αμφίδρομη επικοινωνία ενός οχήματος με… σχεδόν τα πάντα, όπως μία υπηρεσία, ένα άλλο όχημα, ηλεκτρονικές συσκευές του οδηγού ακόμα και με τον πεζό!

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, την πληροφορία και τόσα άλλα ζητήματα που άπτονται της καθαρής και πράσινης μετακίνησης στο αστικό τοπίο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται διαρκώς και η συνδεσιμότητα V2X έρχεται όλο και πιο κοντά στο να αποτελέσει μία καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να μπορούμε όλοι μας στο μέλλον να απολαμβάνουμε ασφαλέστερα, καθαρότερα, γρηγορότερα και πιο οικονομικά ταξίδια, σε συνδυασμό με ποιοτικότερη εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητό μας.

⇒Τι μπορεί να επισπεύσει τον εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας πριν το 2030;

Τα… προβλήματα

Φυσικά, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρίζουν επίλυσης πριν φτάσουμε στην πλήρη υλοποίηση αυτής της ιδέας! Όπως π.χ. αυτό της ασφάλειας της συνδεσιμότητας, της συμβατότητας της τεχνολογίας σε όλους τους κόμβους σύνδεσης, και γενικότερα η ανάγκη για μία κοινή λειτουργικότητα.

Στην καρδιά του concept είναι η ολοκληρωμένη κινητικότητα, δηλαδή η ίδια εμπειρία για τον χρήστη-ταξιδιώτη σε διάφορες μορφές μετακίνησης και σε όλους τους τομείς!

Φανταστείτε να παίρνετε ένα ποδήλατο από το σπίτι σας προς τον σταθμό του μετρό, στη συνέχεια να χρησιμοποιείτε το μετρό και τέλος, να χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρικό σκούτερ για να πάτε μέχρι το γραφείο ή τη δουλειά σας!

Αυτή ακριβώς η ομαλή και μη στρεσογόνος διαδικασία είναι που συζητείται όλον αυτόν τον καιρό. Οι πρακτικές, όμως, δυσκολίες κάνουν τη σύνδεση ανθρώπων, οχημάτων και υποδομών, προς το παρόν, μη υλοποιήσιμες στη λειτουργία τους.

Η Vehicle-to-everything συνδεσιμότητα θα μπορούσε να προσφέρει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Θα μπορεί να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση των οχημάτων, να προτείνει και να οδηγεί τα οχήματα σε δρόμους με χαμηλότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε το μέλλον στο… παρόν;

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το «γιατί, εφόσον αυτή η τεχνολογία είναι τόσο σημαντική και ευεργετική δεν έχει γίνει ήδη πραγματικότητα»; Η απάντηση σε αυτό είναι ταυτόχρονα απλή, αλλά και σύνθετη.

Βασικό στοιχείο είναι, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η δημιουργία μίας κοινής και συμβατής λειτουργικότητας μεταξύ όλων των παραγόντων. Αυτοκινητοβιομηχανιών, δημοσίων Μέσων Μεταφοράς, υποδομών, κρατικών παραγόντων και πολλών άλλων.

Ένα άλλο κομμάτι αυτού του παζλ που ονομάζεται Vehicle-to-everything είναι οι τεχνολογικές προκλήσεις που έχει αυτή η ιδέα. Οι διαθέσιμοι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτού του είδους της αστικής μετακίνησης, εάν θα λειτουργεί με Wi-Fi ή εάν θα λειτουργεί με σύστημα 5G. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μία κοινά αποδεκτή λύση.

Ο μεγάλος όγκος δεδομένων είναι ένα, επίσης, σημαντικό ζήτημα.

Η πρόκληση της διαχείρισης και επεξεργασίας τόσο πολλών δεδομένων είναι κάτι που προβληματίζει, αφού, π.χ. υπολογίζεται πως ένα και μόνο όχημα ίσως να δημιουργεί περίπου 40 terabytes δεδομένων σε μία και μόνο ημέρα, το αντίστοιχο 250 εκατ. σελίδων διπλής όψης! Πολλαπλασιάστε αυτό τον όγκο δεδομένων με τον αριθμό των οχημάτων που κινούνται καθημερινά στους δρόμους σήμερα.

Η κυβερνο-ασφάλεια 

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό της κυβερνο-ασφάλειας των οχημάτων.

Αφού όλα τα οχήματα θα είναι συνδεδεμένα σε έναν κοινό κόμβο πληροφοριών Vehicle-to-everything, η ασφάλεια των δεδομένων που θα λαμβάνει ή θα αποστέλλει είναι ένα πρόβλημα. Σε περίπτωση που ένα κακόβουλο πρόγραμμα θελήσει να «πειράξει» τα δεδομένα, ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης είναι μη προβλέψιμος.

Στο τέλος, η λύση για την υλοποίηση αυτής της τεχνολογικής ιδέας θα βρει τον δρόμο της προς την πραγματοποίηση, είτε αυτούσια, είτε με τις όποιες αναβαθμίσεις απαιτεί για να είναι διαθέσιμη στο κοινό, δημιουργώντας μία πιο ήρεμη, φιλική προς το περιβάλλον και ποιοτικότερη μετακίνηση.

⇒Πως θα αποβάλλουμε το «άγχος αυτονομίας» των ηλεκτρικών οχημάτων;

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!