Βασιλική επίσκεψη σε εργοστάσιο της Seat

Ο Ισπανός Βασιλιάς Φίλιππος VI επισκέπτεται το υπό κατασκευή εργοστάσιο συναρμολόγησης στοιχείων μπαταρίας της Seat.

Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός Βασιλιάς Φίλιππος VI επισκέπτεται το υπό κατασκευή εργοστάσιο συναρμολόγησης στοιχείων μπαταρίας της Seat.

Το Volkswagen Group & η Seat φιλοδοξούν να κάνουν την Ισπανία κόμβο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Βασιλιά Φιλίππου VI, του Προέδρου της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Pere Aragonès, του Υπουργού Βιομηχανίας & Τουρισμού, Jordi Hereu, και άλλων αξιωματούχων, η εταιρεία παρουσίασε την πρόοδο κατασκευής του νέου εργοστασίου συναρμολόγησης στοιχείων μπαταρίας. 

Η Seat επενδύει 300 εκ. ευρώ σε αυτή τη νέα μονάδα. Η οποία θα συναρμολογεί κυψέλες μπαταρίας από το gigafactory της  PowerCo στη Σαγούντο που επίσης είναι υπό κατασκευή. Αυτές θα πηγαίνουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Volkswagen Group. Η παραγωγή στο εργοστάσιο του Martorell θα αρχίσει πριν το τέλος του 2025.

Το εργοστάσιο συναρμολόγησης στοιχείων μπαταρίας είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου μεταμόρφωσης του Volkswagen Group και της Seat στην Ισπανία. Το οποίο μαζί με το Future Fast Forward project θα κάνει την Ισπανία κέντρο της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.

Ο CEO των SEAT και CUPRA, Wayne Griffiths είπε ότι «πριν τρία χρόνια δώσαμε μία μεγάλη υπόσχεση. Να εξηλεκτρίσουμε την Ισπανία και να τη βάλουμε πάνω σε ηλεκτρικούς τροχούς. Σε αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε σκληρά για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό τον στόχο. Το εργοστάσιο αυτό είναι την καλύτερη απόδειξη ότι πηγαίνουμε στο σωστό δρόμο. Ολοκληρώνουμε τις επενδύσεις μας, με τη δημιουργία νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανακαίνιση των εργοστασίων μας. Η δέσμευσή μας στην ηλεκτροκίνηση είναι ξεκάθαρη και τώρα χρειαζόμαστε την ίδια δέσμευση και από την ισπανική κυβέρνηση.»

Δείτε ακόμα: SEAT, νέο ηλεκτρικό μοντέλο

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SEAT S.A., Μέλος του ΔΣ της Volkswagen Group AG και CEO  της Volkswagen Brand, Thomas Schäfer, είπε: «Το Volkswagen Group είναι 100% δεσμευμένο στην Ισπανία. Στον ισπανικό αυτοκινητιστικό κλάδο και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιώσιμης κινητικότητας στην Ευρώπη. Έχουμε αυτό που χρειάζεται ο κόσμος. Οικονομικά, όμορφα αυτοκίνητα και μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας. Αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε την ηλεκτρική κινητικότητα σε όλους. Σε αυτό το σημείο η συνεχής υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ σημαντική.»

Η επίσκεψη άρχισε από το Κέντρο Σχεδίασης της εταιρείας. Όπου οι σημαντικοί επισκέπτες είδαν τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα. Μετά συνέχισαν την περιήγησή τους στον χώρο κατασκευής του εργοστασίου συναρμολόγησης μπαταρίας. Όπου οι παρακολούθησαν την εξέλιξη του πρότζεκτ. Η εκδήλωση τελείωσε με την παρουσίαση των Wayne Griffiths και Thomas Schäfer, για το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Ισπανίας από τη Volkswagen Group και τη Seat.

Βασιλική επίσκεψη σε εργοστάσιο της Seat

Μία μεγάλη επένδυση της Seat

Το νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταρίας στο Martorell αποτελεί το κλειδί για αυτό το ταξίδι ηλεκτροκίνησης. Αυτή η μονάδα θα καλύψει μια έκταση 64.000 τ.μ. Kαι με τη λειτουργία του θα έχει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας.

Η Seat επενδύει 300 εκ. ευρώ σε αυτό το εργοστάσιο. Όπου θα κάνει  συναρμολόγηση κυψελών μπαταριών τις οποίες θα φτιάχνει η PowerCo στο giga factory του Σαγούντο. To νέο εργοστάσιο του Martorell θα έχει αρχικά μια χωρητικότητα παραγωγής 1.400 συστημάτων μπαταρίας την ημέρα. Και θα έχει επίσης 11.000 ηλιακά πάνελ που θα παράγουν 70% της απαιτούμενης ενέργειας για όλη τη διαδικασία.

Μία ώθηση για το Martorell

Με την επένδυση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Seat κάνει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση στην ιστορία της. Αυτό το καλοκαίρι η εταιρεία θα μεταφέρει ολόκληρη την παραγωγή των Ibiza και Arona σε μια άλλη γραμμή συναρμολόγησης. Και πάλι στο Martorell, ώστε να προετοιμάσει τη νέα σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

abb_img