Η αεροπορική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, ωθώντας τους επιστήμονες να αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Μία από τις τελευταίες προσπάθειες προέρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο είδος καυσίμου το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 68%.
Brassica carinata ή αιθιοπική μουστάρδα
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εκτιμήσει τις εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τον κύκλο ζωής ενός είδους βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) που προέρχεται από το λάδι της Brassica carinata ή αλλιώς της αιθιοπικής μουστάρδας, μιας μη βρώσιμης καλλιέργειας σπόρων.
Η «Brassica carinata» είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού στην οικογένεια Brassicaceae. Αναφέρεται και ως αιθιοπική μουστάρδα. Πιστεύεται ότι είναι ένα υβρίδιο μεταξύ Brassica nigra και Brassica oleracea. Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες για να συλλέξουν γύρη και νέκταρ.
Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο GCB Bioenergy. Πρόκειται μάλιστα για την πιο πρόσφατη μελέτη μέσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών SAF που αποσκοπούν στην παροχή μιας λιγότερο επιβλαβούς εναλλακτικής λύσης για τα καύσιμα της αεροπορίας.
Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η Rolls-Royce πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές 100% βιώσιμου καυσίμου σε κινητήρα επιχειρηματικών τζετ.
Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό αεροπλάνο της Rolls-Royce “Spirit of Innovation” πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση
“Το SAF που βασίζεται στην Carinata θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, οικονομικές ευκαιρίες και βελτιώνοντας την παροχή των υπηρεσιών”, δήλωσε ο Puneet Dwivedi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας που ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης.
«Ένα win-win για την αεροπορική βιομηχανία»
Μάλιστα, πρόσφατα με μια νέα του πρόταση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε ως στόχο ότι η αεροπορική βιομηχανία θα πρέπει να καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 20% έως το 2030 και να φτάσει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Είναι άξιο να σημειωθεί, επίσης, ότι η τιμή παραγωγής του SAF που προέρχεται από την carinata εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 0,12 και 1,28 δολάρια ανά λίτρο.
Η Carinata μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε εποχή κάτι που την καθιστά ακόμη πιο προσιτή. “Η Carinata έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια win-win κατάσταση για τις αγροτικές μας περιοχές, την αεροπορική βιομηχανία και το πιο σημαντικό, την κλιματική αλλαγή“, δήλωσε ο Puneet Dwivedi.
Διαβάστε επίσης: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικότερες από τα ορυκτά καύσιμα
Η μελέτη για τα βιώσιμα καύσιμα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ αποτελεί μία από τις πολλές πρόσφατες προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των αεροπορικών μεταφορών.
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), για παράδειγμα, ανακοίνωσε τη δέσμευση της σχετικά με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, ενώ η Γερμανία άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικής κηροζίνης στον κόσμο με σκοπό να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα καθώς και τις δυνατότητες που διαθέτει το συγκεκριμένο καύσιμο.
Διαβάστε επίσης: Οι αεροπορικές εταιρείες υιοθέτησαν τον στόχο για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050
Είναι, πλέον, σίγουρο ότι οι προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής εντατικοποιούνται με στόχο την μείωση του αντίκτυπου των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών στο περιβάλλον μας.