Volvo EX30: Συνώνυμο της ασφάλειας

Με μακρά παράδοση στην ασφάλεια η Volvo έχει φροντίσει να εξοπλίσει το EX30 με ό,τι πιο σύγχρονο και λειτουργικό προσφέρει η τεχνολογία.

Ακούστε το άρθρο

Με μακρά παράδοση στην ασφάλεια η Volvo έχει φροντίσει να εξοπλίσει το EX30 με ό,τι πιο σύγχρονο και λειτουργικό προσφέρει η τεχνολογία. Ας δούμε μερικά από αυτά που κάνουν τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη, αλλά κυρίως πιο ασφαλή:

Park Pilot Assist

Το EX30 μπορεί να στρίψει, να επιταχύνει και να επιβραδύνει για να σταθμεύσει μόνο του. Και ναι, μπορεί να σταθμεύσει ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα παράλληλα με το πεζοδρόμιο. Εσείς απλώς παρακολουθήστε προσεκτικά τι συμβαίνει γύρω σας για να αναλάβετε τον έλεγχο αν συμβεί κάτι απροσδόκητο.

Το αυτοκίνητο θα βρει επίσης καλές θέσεις στάθμευσης. Σε ταχύτητες έως 22 km/h μπορεί να εντοπίσει θέσεις και να εμφανίσει τις επιλογές που έχετε στην κεντρική οθόνη. Εσείς διαλέξτε μία από αυτές και το αυτοκίνητο θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Κάμερα 360°

Κάμερες που βρίσκονται σε κάθε μία πλευρά προσφέρουν πανοραμική άποψη 360° του αυτοκινήτου σας. Αυτή η εικόνα εμφανίζεται αυτόματα στην κεντρική οθόνη όταν επιλέγετε την όπισθεν ή πλησιάζετε ένα εμπόδιο με χαμηλή ταχύτητα.

Εμφανίστε τη με φωνητική εντολή όταν τη θέλετε και δείτε στην οθόνη δύο προβολές, 360° και 180°, τη μία δίπλα στην άλλη. Δεν χρειάζεται πλέον εναλλαγή μεταξύ τους. Απομονώστε κάμερες όταν θέλετε να έχετε εμπρός, πίσω ή πλάγια προβολή. Δείτε, επίσης, το αυτοκίνητό σας και τον περιβάλλοντα χώρο σε τρισδιάστατη εύληπτη απεικόνιση.

Door Opening Alert

Το EX30 χρησιμοποιεί ραντάρ στο πίσω μέρος του για να ανιχνεύσει ποδηλάτες και άλλους δικυκλιστές που πλησιάζουν από πίσω και εκπέμπει μία ηχητική ειδοποίηση εάν κάποιος μέσα στο αυτοκίνητο επιχειρήσει να ανοίξει μια πόρτα.

Η ειδοποίηση έχει δύο επίπεδα. Αρχικά θα ακούσετε μια ειδοποίηση στην κεντρική οθόνη και θα ενεργοποιηθεί σταθερά μια ένδειξη BLIS. Όταν επίκειται άμεσος κίνδυνος σύγκρουσης, η ειδοποίηση κλιμακώνεται. Θα ακούσετε έναν προειδοποιητικό ήχο και η λυχνία BLIS θα αναβοσβήσει.

Pilot Assist

Το Pilot Assist σάς βοηθά με πολλούς τρόπους που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Είστε έτοιμοι να αλλάξετε λωρίδες; Αφήστε το αυτοκίνητό σας να κάνει την κίνηση. Χρειάζεται να υπάρχει αρκετός χρόνος και χώρος για να ολοκληρωθεί η αλλαγή λωρίδας και θα πρέπει να συνεχίσετε να κρατάτε το τιμόνι. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό έχει ωστόσο σχεδιαστεί για να μειώνει το άγχος που προκαλούν οι αλλαγές λωρίδας.

Το αυτοκίνητό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά καθώς περνάτε δίπλα από μεγάλα οχήματα. Αυτό το κάνει αυξάνοντας και διατηρώντας την απόσταση μεταξύ της πλευράς του αυτοκινήτου σας και του άλλου οχήματος. Σε περίπτωση που υπάρχουν φορτηγά και στις δύο πλευρές, το αυτοκίνητο θα τοποθετηθεί σε ένα κεντρικό σημείο ανάμεσά τους.

Το Pilot Assist προσαρμόζει την ταχύτητά σας για να διατηρήσει την απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το όχημα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια, ειδικά στην πυκνή κυκλοφορία. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να φρενάρει μέχρι να ακινητοποιηθεί εντελώς, αν το προπορευόμενο αυτοκίνητο σταματήσει. Αν όμως αυτό το αυτοκίνητο σταματήσει μόνο για λίγο, το δικό σας θα ξεκινήσει πάλι αυτόματα.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Pilot Assist παρέχει προηγμένη υποστήριξη στον οδηγό. Πρέπει ωστόσο να παραμένετε προσεκτικοί και σε ετοιμότητα. Το Pilot Assist μπορεί να σας προτρέψει να στρίψετε και να εντείνει τις προειδοποιήσεις εάν ανιχνεύσει οδηγό που δεν ανταποκρίνεται. Η απουσία ανταπόκρισης μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο να φρενάρει, έως την πλήρη ακινητοποίηση.

Συστήματα αποφυγής σύγκρουσης

Το EX30 είναι σχεδιασμένο για να σας βοηθά να αποφεύγετε ή να μετριάζετε την ισχύ των συγκρούσεων με άλλα οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες, οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα. Μπορεί να εκπέμψει ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις μέσω παλμών στο σύστημα πέδησης όταν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης.

Εάν επίκειται σύγκρουση ή εάν πρόκειται να εισέλθετε στην πορεία ενός αντίθετα ερχόμενου οχήματος σε μια διασταύρωση, το αυτοκίνητο μπορεί να επιβραδύνει αυτόματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει ή να μετριάσει μια σύγκρουση.

Σύστημα προειδοποίησης οδηγού

Το αυτοκίνητό σας μπορεί να ανιχνεύσει νυσταγμένους και αφηρημένους οδηγούς Ένας αισθητήρας υπερύθρων στην κολόνα του τιμονιού ανιχνεύει τις κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού. Παρακολουθεί πόσο γρήγορα ή πόσο αργά ανοιγοκλείνουν τα μάτια και πόσο συχνά. Μια κάμερα στο εμπρός τμήμα παρακολουθεί τον δρόμο για να ανιχνεύσει ασταθή οδήγηση. Ένας άλλος αισθητήρας παρακολουθεί το τιμόνι.

Όταν αυτά τα δεδομένα αναλυθούν μαζί και εντοπιστεί νυσταγμένος οδηγός ή οδηγός με έλλειψη προσοχής, το αυτοκίνητο μπορεί να στείλει μηνύματα στον οδηγό για να του πει ότι πρέπει να εστιάσει στην οδήγηση ή να κάνει διάλειμμα.

 

abb_img