Υπουργείο Μεταφορών: Διευκρινίσεις για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έδωσε διευκρινίσεις για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες και την έναρξη της υποχρεωτικής χρήσης από όλους, έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τον Απρίλιο, όπως έγινε γνωστό, οι αντιολισθητικές αλυσίδες και άλλα αντιολισθητικά μέσα είναι υποχρεωτικά για κάθε οδηγό.

Οι οδηγοί θα πρέπει, εκτός από τις αλυσίδες, να έχουν και άλλα αντιολισθητικά μέσα. Για παράδειγμα, χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα με την ειδική σήμανση του αλπικού συμβόλου με την ένδειξη M+S.

Οι οδηγοί οφείλουν να τα έχουν μέσα στο αυτοκίνητό τους, όλο το διάστημα, Ωστόσο, η χρήση τους είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον το επιβάλλουν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δηλαδή, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Τροχαίας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες και τα χιονολάστιχα από Οκτώβριο

Προφανώς, οι οδηγοί σε κάθε περίπτωση οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας και την ορθή τους χρήση. Επιπλέον, το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 80 ευρώ.

Οδηγίες τοποθέτησης για αντιολισθητικές αλυσίδες

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Σε όχημα με κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα η τοποθέτηση είναι ανάλογη με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, η τοποθέτηση τους γίνεται στον εμπρόσθιο άξονα.
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον πίσω άξονα.
  • Σε περίπτωση που το όχημα έχει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) η τοποθέτηση είναι ανάλογη με τις οδηγίες τού κατασκευαστή του οχήματος. Αν δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες, ο οδηγός βάζει τις αλυσίδες στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να λαμβάνει χώρα σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο. Δηλαδή, επί του οδοστρώματος με όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Δηλαδή, χρήση προειδοποιητικού τρίγωνου, απόσταση, κτλ.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες μπαίνουν στην ύλη

Τι ισχύει για τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων;

Τέλος, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπέγραψε απόφαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα εφοδιασμού αντιολισθητικών μέσων από τις εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι οι εν λόγω εταιρείες προμηθεύουν τον μισθωτή με αντιολισθητικά μέσα, μόνο εφόσον το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες αυτές.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!