Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι παρενέργειες που φέρνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών LNG στην Ευρώπη.

Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζει να καταφθάνει σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει παρά την αρχική προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας και διαφοροποίησης των πηγών της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Green Tank, υπήρξε εξαπλασιασμός των εισαγωγών ρωσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 50,2% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 προήλθε από τη Ρωσία μέσω του Turkstream. Παράλληλα, η έκθεση διαπιστώνει και κάτι άλλο. Οι εισαγωγές LNG στη χώρα υποδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023. Επιπλέον, αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα διαπιστώσουμε πως η κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας.

Σκυλακάκης: Τον Σεπτέμβριο στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων – Cars Electric

Στον «πάγο» βάζει έργα υποδομών LNG το ρωσικό φυσικό αέριο

Η αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών έχει ως κύρια αιτία τη μείωση των τιμών από τη Gazprom. Αυτό το γεγονός καθιστά το ρωσικό αέριο πολύ ανταγωνιστικό έναντι του LNG. Ταυτόχρονα, ναρκοθετεί σχέδια σε περιφερειακό επίπεδο για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών που έχουν σχέση με το LNG.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο λεγόμενος Κάθετος Διάδρομος. Αυτό το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, αλλά και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Μολδαβία και η Ουκρανία. Στόχος είναι η καλύτερη διασύνδεση των υποδομών αυτών των χωρών και η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων LNG από το Νότο προς τον Βορρά και το αντίθετο. Υποδομές LNG όπως η πολυαναμενόμενη λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης κατέχουν κεντρικό ρόλο στον Κάθετο Διάδρομο.

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος διακοπής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Cars Electric

Αντίφαση στην πολιτική των χωρών της Ευρώπης

Επομένως, η μείωση των τιμών του ρωσικού αερίου και η αύξηση των εισαγωγών του μέσω του Turkstream αποδυναμώνουν τις προοπτικές για έργα περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών προμήθειας LNG. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει σημαντική κάλυψη της ζήτησης από το ρωσικό αέριο και δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες ποσότητες LNG. Ωστόσο, υποδηλώνει και μια αντίφαση στην πολιτική της Ευρώπης. Αφενός, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές της και να βελτιώσει τις υποδομές της για προμήθεια LNG. Αφετέρου, αυξάνει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ναρκοθετώντας τέτοια εγχειρήματα.

Τέλος, υπάρχει «στο τραπέζι» και ο κλιματικός παράγοντας που δημιουργεί ερωτήματα ως προς την πολιτική της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, από τη μία η Ευρώπη τονίζει την ανάγκη μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, όμως, προγραμματίζει μακρόπνοα έργα περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών μεταφοράς LNG και φυσικού αερίου.

abb_img