Αν και τα αποτελέσματα την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) αξιολογήθηκαν από πολλούς από «κάτω των προσδοκιών» έως και απογοητευτικά, πολύ μακριά από τις φιλοδοξίες με τις οποίες ξεκίνησε η παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, στον απόηχο της διεξαγωγής της, προέκυψε μια ανθρώπινη ιστορία που μετρά «πολλά χιλιόμετρα» επιμονής, αγάπης και προσπάθειας για έναν «καλύτερο κόσμο».
Η εν λόγω ιστορία ξεκινά μάλιστα από την δική μας Πνύκα και καταλήγει στην Γλασκώβη. Ενώ στο επίκεντρό της είναι ένας Έλληνας ηθοποιός και δρομέας, ο Άγης Εμμανουήλ.
«2.421 χιλιόμετρα για την Kλιματική Aλλαγή»
Το ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough «A life on our planet» που ο ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του περσινού λοκντάουν, στάθηκε η αφορμή να χρησιμοποιήσει το τρέξιμο ως μέσο ευαισθητοποίησης για το θέμα της Kλιματικής Aλλαγής και της κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Ο ίδιος είναι δρομέας με μεγάλη εμπειρία σε μαραθώνιους. Από το 1996 έχει ολοκληρώσει, συνολικά, 26, καθώς και εννέα υπερμαραθώνιους.
Αποφάσισε να προσθέσει πολλές εκατοντάδες ακόμη χιλιόμετρα στο ενεργητικό του, διανύοντας μια διαδρομή 2.421 χλμ. ώστε να βρίσκεται, στις αρχές Νοεμβρίου, στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).
Κάπως έτσι γεννήθηκε η δράση «2.421 χιλιόμετρα για την Κλιματική Αλλαγή», που αν κι έμοιαζε με υπεράνθρωπο άθλο, ολοκληρώθηκε τελικά με επιτυχία.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Άγης Εμμανουήλ κατάφερε να στείλει το μήνυμα του: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε, αρκεί να το πάρει απόφαση».
⇒ COP26: Η νέα συμφωνία για το Κλίμα
Από την Πνύκα στην Γλασκώβη: Συ… ζητώντας πράξεις ευαισθητοποίησης
Από τον χώρο διεξαγωγής της Εκκλησίας του Δήμου, των συνελεύσεων των Αθηναίων στην αρχαία Ελλάδα, έως τη Γλασκώβη, εκεί που οι ηγέτες του πλανήτη συζητούσαν πριν λίγες ημέρες και αποφάσιζαν για τις επόμενες κινήσεις των χωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο δρόμος ήταν μακρύς, τα εμπόδια πολλά, αλλά ο Άγης Εμμανουήλ, τα κατάφερε.
Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Αυγούστου, όταν ο ηθοποιός ξεκίνησε το ταξίδι του από την Πνύκα. Στόχος την 1η Νοεμβρίου να είναι στον προορισμό του, εκεί που οι ηγέτες του πλανήτη θα συζητούσαν για το κλίμα.
«Ξεκίνησα από την Πνύκα και είχα υποστήριξη στη διάρκεια του κομματιού της Ελλάδας. Μετά πέρασα στην Ιταλία και καθώς ταξίδευα μόνος είχα μαζί μου το αυτοκίνητό μου, όπου άφηνα όλα τα πράγματά μου, όταν έτρεχα. Το άφηνα σε κάποια πόλη- βάση κι έκανα κάποια χιλιόμετρα με τρένα από και προς τη βάση. Το προτίμησα αυτό το ανορθόδοξο για να μην κουβαλάω ό,τι είχα μαζί μου.
Είχα υποστήριξη στην Ιταλία μεγάλη, αλλά όχι στον δρόμο. Στον δρόμο ήμουν μόνος με εξαίρεση δύο ημέρες. Έτσι είχα τραυματισμούς, αναγκάστηκα να κάνω φυσικοθεραπείες στο Μιλάνο και μετά μπήκα στη Γαλλία που θεωρούσα -όπως κι αποδείχθηκε- ότι θα ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς ήταν και το πιο μεγάλο χιλιομετρικά και δεν είχα καμία υποστήριξη», εξιστόρησε στο ΑΠΕ ο Άγης Εμμανουήλ.
Άγης Εμμανουήλ: Η δράση και ο σκοπός του
«Ενάμιση μήνα ήμουν μόνος, πέρασα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η κούραση ήταν ανυπέρβλητη. Κάποιες φορές έχασα το τρένο προς τον σταθμό της βάσης. Μια άλλη χάθηκα σ’ ένα δάσος, σ’ ένα άλλο άκουσα κάποιο γρύλισμα… Όλο αυτό δεν το είχα προϋπολογίσει, ούτε το είχα σχεδιάσει. Τελικά όμως τα κατάφερα. Δεν υπήρχε πλήρωμα ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια στη διαδρομή».
Το πιο δύσκολο μέρος της διαδρομής του ήταν στη Γαλλία:
«Αυτό που έγινε στη Γαλλία ήταν πολύ σκληρό. Κι όλο αυτό το έκανε ένας άνθρωπος 52 χρονών. Αν ηρεμήσω και κάτσω και το σκεφτώ θα μού φανεί αλλόκοτο. Αλλά ένιωσα από την πρώτη στιγμή πως θα τα καταφέρω».
⇒ Ποδηλάτης κάνει τον γύρο των ΗΠΑ με ηλεκτρικό ποδήλατο που φορτίζει αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια
Από την άλλη βέβαια, όπως τονίζει, σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις οφείλει τις απίστευτες εμπειρίες που έχει ζήσει:
«Πήγα σε βάθη και ύψη μέσα μου, αλλά τα κατάφερα. Είναι σαν να περνάει ένας οδοστρωτήρας από πάνω σου και να τα βιώνεις όλα σε απίστευτα μεγέθη. Και την απόγνωση και τη χαρά. Ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα κι έτσι το βίωσα».
Ανάληψη ευθυνών από όλους για το Κλίμα
«Το θέμα της κλιματικής κρίσης είναι μέσα μας, αφού εμείς δεχόμαστε ότι είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν. Άρα, πρέπει να πάμε μέσα μας και ν’ αναζητήσουμε τη ρίζα του κακού κι όχι να πάμε στο σύμπτωμα και να το διορθώσουμε. Με λίγα λόγια, νομίζω ότι στραβά αρμενίζουμε…».
Ο Άγης Εμμανουήλ εκτιμά πως «Ο κόσμος μας πρέπει να ενηλικιωθεί, αλλά για να γίνει αυτό, πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σοκ και υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σοκ αυτό να είναι και τελειωτικό. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
«Η δράση αυτή αποτελεί μια απόδειξη ότι όλα γίνονται. Οπότε, οποιοσδήποτε ηγέτης έλεγε ότι δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μια μέρα, θα τού έλεγα ότι μπορείς, αλλά δεν θέλεις και η απόδειξη είναι απέναντί σου».