COP26: Η νέα συμφωνία για το Κλίμα

Το κείμενο της «Συμφωνίας της Γλασκώβης για το κλίμα», όπως ονομάστηκε, εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων.

Αν και οι 200 ​​χώρες που συμμετείχαν στην COP26 ενέκριναν τη συμφωνία με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης της Γης, δεν διασφαλίστηκε ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ούτε ότι έχει δοθεί απάντηση στα αιτήματα των φτωχών χωρών για βοήθεια.

Ο συμβιβασμός που βρέθηκε δεν διασφαλίζει την τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού

Το κείμενο της «Συμφωνίας της Γλασκώβης για το Kλίμα», όπως ονομάστηκε, εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας σκέψης για το Kλίμα, Αλόκ Σάρμα.

Σε μια απόδειξη της δυσκολίας να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ο πρόεδρος της COP26 εξέφρασε με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή και δάκρυα στα μάτια «βαθιά λύπη» για τις αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή στο θέμα των ορυκτών καυσίμων έπειτα από το αίτημα της Κίνας και της Ινδίας.

Ο ίδιος είχε εκτιμήσει νωρίτερα πως η συμφωνία «εγκαινιάζει μια δεκαετία αυξημένης φιλοδοξίας» στο θέμα του κλίματος.

Στο κρίσιμο σημείο της μείωσης της θερμοκρασίας, ενώ ο πλανήτης βρίσκεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε μια «καταστροφική» πορεία υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, το κείμενο καλεί τις χώρες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους μειώσεις πιο σταθερά απ’ ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του Παρισιού.

Ο συμβιβασμός που βρέθηκε δεν διασφαλίζει την τήρηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου, κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών προς τη μείωση του άνθρακα χωρίς… δεσμεύσεις

co2

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη πολλαπλασιάζονται οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή: πλημμύρες, ξηρασίες ή καύσωνες, με τη συνοδεία των ζημιών και των θυμάτων που επιφέρουν.

Το κείμενο περιλαμβάνει, επίσης, μια μνεία, πρωτόγνωρη σε αυτό το επίπεδο, των ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται κυρίως για την υπερθέρμανση της Γης και δεν αναφέρονται στη συμφωνία του Παρισιού.

Η διατύπωση τροποποιήθηκε σε πολλές εκδοχές του κειμένου μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την υιοθέτηση του κειμένου από την ολομέλεια, με επιμονή κυρίως της Κίνας και της Ινδίας.

Η τελική εκδοχή καλεί για «εντατικοποίηση των προσπαθειών προς τη μείωση του άνθρακα χωρίς δέσμευση και για την έξοδο από αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων». Ένα «χάπι δύσκολο να το καταπιεί κανείς», αλλά που έγινε δεκτό «για το κοινό καλό», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λιχτενστάιν.

«Εξαιρετικά απογοητευμένες» οι φτωχές χώρες

Έπειτα από μια αποτυχία των δύο τελευταίων COP, αυτή της Γλασκώβης κατάφερε να περάσει ορισμένους από τους κανόνες χρήσης της συμφωνίας του Παρισιού, κυρίως για τη λειτουργία των αγορών τροφίμων που θεωρείται ότι βοηθήσουν να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Όμως, το σημαντικό θέμα της βοήθειας στις φτωχές χώρες, που φάνηκε κάποια στιγμή ότι θα εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις, δεν επιλύθηκε.

Παρά τη θέλησή τους, οι φτωχές χώρες υποχώρησαν, δεχόμενες απλά μια συνέχιση του διαλόγου, ώστε να μην χαθεί η πρόοδος στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα αποτελέσματα της οποίας μας απειλούν άμεσα. Αρκέστηκαν στο να δηλώσουν απλά «εξαιρετικά απογοητευμένες».

«Είναι μια προσβολή προς τα περισσότερα άτομα οι ζωές των οποίων έχουν καταστραφεί από την κλιματική κρίση», σχολίασε η Τερέζα Άντερσον από τη ΜΚΟ ActionAid International.

Η αποτίμηση των διαπραγματεύσεων

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκρινε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στη COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά τόνισε ότι «η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί». Έκρινε, επίσης, ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου παραμένει «εφικτός».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η «Συμφωνία της Γλασκώβης» «διατήρησε ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού» του 2015, που προβλέπει περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και αν είναι δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

H Greenpeace Γερμανίας μήνυσε την VW για τους στόχους των εκπομπών άνθρακα

«Εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Άρα πρέπει και να δουλέψουμε περαιτέρω, προκειμένου η διάσκεψη για το κλίμα την επόμενη χρονιά στην Αίγυπτο να μας θέσει σταθερά στην πορεία προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου», πρόσθεσε η ίδια.

Επανάλαβε, επίσης, τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως τουλάχιστον 55% το 2030, σε σχέση με το 1990 και να πετύχει την ουδετερότητα από τον άνθρακα έως το 2050.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν στο ήμισυ τις συνολικές εκπομπές άνθρακα από το 2005

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φράνς Τίμερμανς, αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και διαπραγματευτής της ΕΕ στη Γλασκώβη, είπε ότι ο συμβιβασμός «αποτυπώνει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των πλευρών και μας επιτρέπει να ενεργήσουμε με άμεσο τρόπο, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για μια «καλή διαπραγμάτευση».

«Εάν πρόκειται για μια καλή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές μπαίνουν σε άβολη θέση», δήλωσε ο Κέρι στην τελική συνεδρίαση για την έγκριση της Συμφωνίας. «Και αυτή, νομίζω, ήταν μια καλή διαπραγμάτευση».

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!