Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τέλη κυκλοφορίας;

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως επιβληθούν τέλη κυκλοφορίας, για να αντιμετωπιστεί το φορολογικό έλλειμα που προκαλούν.

Ακούστε το άρθρο

Όσοι κατέχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμβάλλουν στη συντήρηση, αλλά ούτε και στην κατασκευή νέων υποδομών. Στις ΗΠΑ, λοιπόν, αναζητούν τον τρόπο φορολόγησης όσων δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Ανοίγει η συζήτηση, δηλαδή, για την κάλυψη του φορολογικού ελλείματος, το οποίο δημιουργεί η στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Το εν λόγω κενό, επομένως, θα καλύψει η επιβολή τελών κυκλοφορίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Έρχεται το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με μεγαλύτερη επιδότηση

Τι ισχύει στις ΗΠΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στις ΗΠΑ ο φόρος στα ορυκτά καύσιμα αποτελεί τον τρόπο συμβολής στις οδικές υποδομές, όσων χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες. Συγκεκριμένα, ο ομοσπονδιακός φόρος για τη βενζίνη αγγίζει τα 18,4 λεπτά ανά γαλόνι. Επιπλέον, ο μέσος φόρος κάθε πολιτείας φτάνει τα 31 λεπτά ανά γαλόνι.

Τέλη ταξινόμησης μειωμένα για τα υβριδικά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επομένως, δεν συμμετέχουν στην ανωτέρω διαδικασία, αφού δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο μέχρι στιγμής, καθώς τα EVs αποτελούν το 2,8% του συνολικού όγκου αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια, όμως, το έλλειμα θα γίνει πιο έντονο, λόγω της αυξανόμενης στροφής του κοινού προς την ηλεκτροκίνηση.

Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα!

Η λύση του προβλήματος

Ορισμένες πολιτείες για την αντιμετώπιση του φορολογικού ελλείματος υπερδιπλασίασαν τα τέλη ταξινόμησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακόμη, πολλοί προτείνουν μια γενναία αύξηση των διοδίων για όλους τους χρήστες του δρόμου.

Επιπλέον, η φορολόγηση των δημόσιων σταθμών φόρτισης δεν θα απέδιδε, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι ηλεκτρικών φορτίζουν σε οικιακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, άστοχη θα ήταν και η φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς είναι δύσκολος ο διαχωρισμός της ενέργειας για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αύξηση πωλήσεων για υβριδικά, plug-in hybrid και ηλεκτρικά

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τα προγράμματα φορολογικής προστασίας αλλά και επιδοτήσεων συνεχίζουν να συνοδεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αρκετά κράτη προχωρούν σε μείωση ή κατάργηση των επιδοτήσεων για τα αμιγώς ηλεκτρικά ή τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, είναι πιθανό να συμβεί και στην Ελλάδα.

Πώς αντικαθιστώ το δίπλωμα οδήγησης λόγω φθοράς;

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στην Ελλάδα το πλαίσιο φορολόγησης μέχρι στιγμής ευνοεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, απολαμβάνουν απαλλαγή τόσο από τέλη ταξινόμησης όσο και από τέλη κυκλοφορίας. Βέβαια, η αύξηση των πωλήσεων των εν λόγω αυτοκινήτων και η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ίσως προκαλέσει την φορολόγηση τους.

abb_img